Szlovákia megerősíti a magyar határ védelmét

határ
2023 október 30., 19:06

Robert Fico miniszterelnök teljes támogatásáról biztosította Matúš Šutaj Eštok belügyminisztert, aki a legfontosabb feladatának a személycserék lebonyolítását és a migrációs okozta biztonsági kockázatot nevezte – írja a felvidéki Paraméter és az Új Szó.

Azt írják, Matúš Šutaj Eštok ígérete szerint a szlovák rendőrség és a hadsereg este hét órakor lezárta a zöld határt a szlovák-magyar határszakaszon.

Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél október 5-én.
photo_camera Szlovák rendőrök határellenőrzést végeznek a somoskőújfalui határátkelőnél október 5-én. Illusztráció: Komka Péter/MTI/MTVA

A migráció megállítását biztonsági kérdésnek nevezte Fico. „Ami most Gázában történik, az óriási biztonsági kockázatot jelent Szlovákia számára is” – mondta a szlovák kormányfő, aki szerint idén az első 10 hónapban kb. 46 ezer menekültet regisztráltak az országban, ami hétszerese a tavalyi hasonló adatnak. A belügyminisztérium új vezetése meg akarja mutatni, hogy le tudják zárni a szlovák-magyar határt, és nemcsak a határátkelőket, hanem a zöld határt is ellenőrizni tudják – mondta.

Šutaj Eštok szerint a rendőrség és a minisztérium előzetes vezetése elhanyagolta ezt a kérdést. „Nagy migrációs hullámra számítunk, olyan információink vannak, amik nem jelentenek semmi jót” – mondta a belügyminiszter.