A Corvinus rektora szerint odáig vezetett az Ádám Zoltán által kirobbantott vizsgabotrány, hogy MOL-os szülők gyerekeit zaklatták az egyetemen

oktatás
2023 október 31., 14:28

A Budapesti Corvinus Egyetem megbízott rektora szerint törvényes és arányos döntést hoztak, amikor múlt héten rendkívüli felmondással elbocsátották Ádám Zoltánt, a corvinusos vizsgabotrány kirobbantóját. Szabó Lajos azért adott interjút az Indexnek, mert a botrány szerinte már a Corvinus reputációját is érinti.

Szabó szerint fontos, hogy az ügyben nem egy, hanem két hallgató volt érintett. Ez azonban eddig egyáltalán nem jelent meg a sajtóban. Elmondta, hogy a második hallgató - ellentétben a vizsgabotrány főszereplőjétől - lehetőséget kapott a kvíz pótlására. Mivel ez így nem lehet szabályos, a vizsgálatban azt akarták kideríteni, a két hallgató közül melyiket diszkriminálták.

A rektor szerint arról sem írt még a sajtó, hogy az egyetem Moodle rendszere technikai hibát jelzett abban az idősávban, amikor a második hallgató pótolta a tesztjét, így már nem volt megtalálható a pótlás digitális nyoma. Szabó azt mondta, nem akar konspirációs elméletekbe belemenni, így nem feltételezi, hogy emögött Ádám állhatott. Ugyanakkor a rendszer szerinte évek óta stabilan működik, így valószínűleg nem véletlenül történt az eset.

Szabó szerint Ádám a kezdetektől politikai narratívát folytatott, egészen addig, amíg az igazság bajnokaként jelenhetett meg. Amint viszont kezdett számára kellemetlenné válni a helyzet, már technikai problémára hivatkozott. Szerinte Ádám nem működött együtt az egyetemmel a vizsgálat során, ezért az egyetem arányos és törvényes döntést hozott, amikor kirúgta.

Szabó azt mondta, a külső szemlélők számára csak azért tűnhet koncepciós eljárásnak az ügy, mert Ádám egyoldalúan tálalta azt.

Szabó Lajos, a Corvinus megbízott rektora
photo_camera Szabó Lajos, a Corvinus megbízott rektora Forrás: Budapesti Corvinus Egyetem/Facebook

A rektor arról is beszélt, hogy azért állt ki a nyilvánosság elé, mert az ügy már az egyetem reputációját érinti. Szerinte nem igaz az a narratíva, hogy a Corvinuson gazdag szülők buta gyerekeit rugdossák át a vizsgákon, ezért ezt a diákjai nevében utasítja vissza.

Szerinte a Corvinusra csupa kiváló, tehetséges, nagyon magas pontszámmal bekerülő diák jár. Az egyetemen nincs kivételezés, viszont mivel hallgatóközpontúak, ezért működésük alapja a méltányosság.

Szabó arról is beszélt, hogy Ádám megnyilvánulásai miatt több MOL-nál dolgozó szülő gyerekét zaklatták az egyetemen, miután elindult a találgatás, ki lehet az ügyben érintett diák. Volt olyan hallgató, aki a Corvinus segítségét és védelmét kérte. Súlyos lelki sérüléseket szenvedtek az abuzált hallgatók, szerinte ebben Ádámnak nagy felelőssége van.

Végül elmondta, hogy a modellváltás miatt sok változás történt az egyetemen, hibák is becsúsztak. Ezeket azonban szerinte kezelni kell, és nem egyéni vagy politikai célokra használni. A problémákat meg kell beszélni, nem egymást feljelenteni.