A Hetek izraeli forrásokra hivatkozva azt állítja, mégis lehet magyar származású áldozata a Hamász támadásának

külföld
2023 október 31., 08:09

A Hetek hetilap online felületén megjelent egy cikk, amelyben egy Osnat Weiss-szal készült interjúra hivatkoznak. Weiss magyar-izraeli állampolgárságú, és családjából többen is a Be'eri kibucban laktak, azon a településen, ahol az egyik legkegyetlenebb mészárlás történt október 7-én. A hivatkozott interjúban Weiss azt mondja, egyik bátyját, Ilant a támadás óta nem látták, őt eltűntként tartják nyilván, míg a feleségét (Shiri) és 18 éves lányát (Noga) túszként vitték Gázába a Hamasz dzsihadistái. A Hetek szerint őket eddig nem számolták a közé a négy, magyar érintettségű túsz közé, akikről a külügy is adott tájékoztatást.

A lap azt írja, Osnat másik bátyját, Amirt (aki az állítása szerint szintén magyar állampolgár) a feleségével együtt megölték a terroristák az otthonukban. A Hetek úgy tudja tehát, hogy a Hamasz terrortámadásának van magyar áldozata. Megkeresték az ügyben a Külügyminisztériumot is, válasz még nem érkezett.

FRISSÍTÉS

A Hetek cikke után a magyar nagykövetség kapcsolatba lépett a hozzátartozóval és tájékoztatták, hogy a bátyjának nem volt magyar állampolgárága, habár édesapjuk magyar – írja a lap. Osnatnak és másik, eltűntként nyilvántartott bátyjának, Ilannak viszont van magyar és izraeli állampolgársága is, tekintve, hogy édesapjuk magyar, ahogyan a Gázába elhurcolt 18 éves Nogának is.