Egy kulturáltabb országban kellemes botrány lenne abból, amit a TV2 műsorában művelt egy gésának maszkírozott nő

KULTÚRA
2023 október 31., 10:29

Az egy dolog, hogy húsz évvel ezelőtt a TV2-n teljesen validnak számított, hogy a japánnak maszkírozott Stahl Judit Micuko néven egy „A világ ferde(!) szemmel” alcímű műsorban beszélt gügyögve és teljesen debil módon, erősen utalva arra, hogy a japánok mind debilek, és kretén módon beszélnek, de úgy tűnik, a TV2 szerint ez 2023-ban is okés, és ezek szerint nem tanultak a saját hibájukból.

2003-ban ugyanis Japán budapesti nagykövetsége tiltakozott a műsor miatt, amiért az „csúnyán gúnyolja a japánokat és negatívan festi le kultúrájukat”, de erre a jelek szerint már nem emlékeznek a TV2-nél, mert A Nagy Ő című műsor egyik szereplőjének nemcsak engedték ugyanezt a színvonalat, de adásba is küldték azt, amit produkált.

A Nagy Ő hétfő esti adásában – ez az a műsor, amiben most épp Tiborcz kastélyában alázzák magukat nők, hogy szeresse őket a 39. leggazdagabb magyar – az volt a nők feladata, hogy nagyon egzotikus módon vendégeljék meg a Nagy Ő-nek kinevezett Jákob Zoltánt. Az egyik csoport arab hastáncosnőnek öltözött, egy másik csoport hawaii-i fűszoknyát húzott, egy harmadik csoport pedig gésáknak öltözve fogadta Jákobot. A gésáknak öltözött nők közül Edina úgy gondolta, szórakoztató lesz, ha úgy beszél magyarul, mintha japán lenne, pontosabban úgy, ahogy ő elképzeli, ahogy a japánok beszélnek magyarul: vigyorogva és debil módon: „Én voltam szerintem a legjobb japán gésza, kici bolond japán.”

„Meghottam nekünk ide kici nadő” – kezdte Edina, majd leültették Jákobot, aki folytatta a debil gügyögést, miután egy másik nő, aki meglepő módon normálisan beszélt, megkérdezte, hogy volt-e már Japánban. Jákob úgy válaszolt: „Vottam Japán. Tokijó.”

Aki szeretné teljes terjedelmében élvezni ezt a jelenetet, az alább megteheti:

A TV2-nek egyébként a blackface-szel sincs problémája, a Sztárban sztár című műsorban a mai napig kenik le gondolkodás nélkül barnára a versenyzők arcát. Sőt, 2021 októberében az egyik zsűritag azt kifogásolta, hogy az L.L. Juniort alakító versenyző arca túl fehér volt.