Fico visszatoloncolná Magyarországra a szlovák-magyar határon elfogott menekülteket

külföld
2023 október 31., 08:28

„Világosan tudatni akarjuk mindenkivel, hogy Szlovákia felkészült, védeni fogja területét az illegális migrációtól” – mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök, aki a Paraméter beszámolója szerint „erődemonstrációval” rettentené el az embercsempészeket, a rajkai határra pedig már egy vízágyút is beállítottak.

A 650 km hosszú szlovák-magyar határon lovakkal, kutyákkal, drónokkal, illetve hőkamerákkal felszerelt autókkal állítanák meg a menekülteket. Arról nem beszélt, hogy hány rendőrt vetnek be, de az valószínűsíthető, hogy a magyar kormány nem veszi vissza a menekülteket. A Paraméter azt írja, Komáromban a rendőrök még nem hallottak arról, hogy a zöld határt is őrizniük kellene.

Állítólag a magyar kormánytól kapott információk alapján ott fogják majd erősíteni a határvédelmet, ahol a menekültek a határátlépésre készülnek. Fico azt mondta, minden egyes illegális menekültet letartóztatnak, és megpróbálják visszatoloncolni őket Magyarországra. Elismerte, hogy erről még nem sikerült megegyezni Magyarországgal. „Előkészületben van egy látogatás Magyarországra, ahol a readmissziós megállapodásból következő kötelezettségek teljesítéséről akarunk tárgyalni, de ez a találkozó még további előkészítő tárgyalásokat igényel.” Az nem derült ki, hogy a magyar-szlovák határra honnan és hogyan érkeznek a menekültek, mindenesetre a napokban adott Bayer Zsoltnak interjút Kósa Lajos, aki a magyar-szerb határnál tapasztalható embercsempészetről is beszélt.