Gázai tűzszünetet követelő tüntetők zavarták meg Antony Blinken szenátusi meghallgatását

külföld
2023 október 31., 18:41

Azonnali gázai tűzszünetet követeltek azok a tüntetők, akik kiabálással, táblákkal és vörösre festett kézzel tiltakoztak Antony Blinken szenátusi meghallgatásán. Az amerikai külügyminiszter Joe Biden elnök 106 milliárd dolláros biztonságpolitikai csomagjáról beszélt éppen, amikor a tüntetők miatt félbe kellett szakítania előadását.

A rendőrök kivezették a tüntetőket a teremből, majd tizenkét személyt le is tartóztattak közülük. Néhány résztvevő a CODEPINK elnevezésű háborúellenes csoport tagja volt. Ez a szervezet korábban az ukrajnai fegyverszállítmányok ellen is felszólalt.

photo_camera Fotó: SAUL LOEB/AFP

Blinken később azt mondta, megérti a tiltakozók hevességét, ugyanis mindenki véget akar vetni a civilek szenvedésének. Az Egyesült Államok külpolitikájának azonban továbbra is prioritása, hogy szövetségeseit, jelen esetben Izraelt támogassa.

Az amerikai Képviselőház új vezetője, a republikánus Mike Johnson egyébként nemrégen terjesztett be egy új törvényjavaslatot, mely 14,3 milliárd dollár értékben küldene vészsegélyt Izraelnek, viszont Biden egyéb nemzetbiztonsági céljaitól különválasztva.

(via BBC)