Izrael megbombázta a dzsabaliai menekülttábort, a palesztin kórházigazgató 50 halottról beszél

külföld
2023 október 31., 16:20
photo_camera Kráterek a dzsabaliai táborban a légicsapás után Fotó: FADI ALWHIDI/AFP

Kedd reggel óta megállás nélkül folyik az izraeli hadművelet a Gázai övezetben a Hamász terroristáinak likvidálására és 240 túszuk kiszabadítására. Miközben már a Gáza alatt húzódó alagútrendszerben is megy a harc, az izraeli hadsereg folytatja a bombázásokat. A legkeményebb helyzet a Gázai övezet északi részén található Dzsabalia menekülttáborban alakult ki.

photo_camera A keddi légicsapások célpontja az övezet legészakibb részén található Fotó: YASIN DEMIRCI/Anadolu via AFP

A tábor közelében található indonéz kórház igazgatója azt nyilatkozta, 50 palesztin vesztette életét és 150 sebesült meg a légicsapásokban a tábor területén. Arra nem tért ki, hogy közülük hány civil volt, és hány Hamász-terrorista. A terroristák fészkéül szolgáló, általuk épített alagútrendszer egy része a tábor alatt húzódik. A Hamász által irányított gázai belügyminisztérium közelebbi adatok megadása nélkül több száz halottat emlegetett, ők azt állítják, hogy lakóházakat is izraeli találatok értek. Az izraeli hadsereg még nem reagált a dzsabaliai bombázással kapcsolatos kérdésekre.

photo_camera Fotó: FADI ALWHIDI/Anadolu via AFP

A harcoló felek közben a Gázai övezet északi és déli részéről is heves felszíni összecsapásokról számoltak bebaz izraeli páncélosok és a tankelhárító fegyverekkel védekező Hamász-terroristák között. Az izraeliek egyre közelebb jutnak az övezet fővárosához.

Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter is arról beszélt, hogy nem aktuális fegyverszünetről beszélni Gázában, mert az lehetőséget adna a Hamásznak, hogy rendezze a sorait, és újra megtegye azt, amit október 7-én, amikor ezres nagyságrendben mészárolt le civileket. Blinken leszögezte, miközben az Egyesült Államok arra kérte Izraelt, hogy a humanitárius segítség bejuttatása végett tartson néha szüneteket a hadjáratban, a háború nem érhet véget a korábbi status quóhoz való visszatéréssel, vagyis az övezet nem maradhat a Hamász irányítása alatt.