48 ezren várnak valamilyen műtétre az állami egészségügyben

Egészségügy
2023 november 02., 18:47

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által vezetett műtéti várólistákon jelenleg 48 ezernél is több beteg várakozik, írja az Economx alapján a Telex. A legtöbben, azaz 13 ezren várnak szürkehályog-műtétre, 11 ezren térdprotézis-műtétre és 6,6 ezren csípőprotézis-műtétre.

A betegek ellátásában sokszor a szakdolgozói hiány jelenti a legnagyobb gondot, mondta Nagy Zoltán, a Magyar Szemorvostárság elnöke, hozzátéve, hogy nincs elég gyermekszemorvos, a gyerekszemészeti rendelők bezártak, és a szürkehályog-műtétre is már csak jövő év májusára lehet időpontot kapni.

Rékassy Balázs, orvos, egészségügyi szakmenedzser szerint jelenleg az egészségügyben nem érdekeltek a várólisták csökkentésében. Nincs semmilyen motiváló tényező az orvosi bérrendszerben, az orvosok fix fizetést kapnak, és a munkaidő ledolgozása után inkább a magánellátásban vállalnak további feladatokat.

A NEAK-nak van várólisták ledolgozására elkülönített kasszája, és vannak is tartalékaik, írja a lap. Idén ötmilliárd forint többletforrást biztosítottak a várólistás ellátásokra, a halasztások pótlására, a várakozási idők csökkentésére. Szeptemberig azonban az egészségügyi intézmények ezt a keretösszeget felhasználták, ezért a programra szánt forrásokat 50 százalékkal megemelték. A NEAK szerint a várakozási idők fokozatosan visszatérnek majd a koronavírus-járvány előtti helyzethez. 2019-ben 28 ezren várakoztak a kórházakban valamilyen műtéti beavatkozásra, a jelenlegi 48 ezer fős adatok ettől még azért nagyon messze vannak.