Egy Facebook-poszt evolúciója: Hollik István utólag átírta a 15%-os minimálbér-emelésről szóló posztját

gazdaság
2023 november 02., 17:51

Csütörtök délelőtt jött a hír, hogy még idén 15 százalékos minimálbér-emelés jön, nem más posztolt erről a Facebookon, mint Hollik István, a kormánypárti frakciószövetség kommunikációs igazgatója, aki kijelentő módban, végleges bérmegállapodásról írt. Kora este aztán a Portfolio.hu írta meg, hogy Hollik posztjának egy sarkalatos ponton megváltozott a szövege: mindössze néhány betű, de az nagyon sokat számít.

Hiába ágált ellene a dollárbaloldal, még idén 15%-kal emelkedik a minimálbér!

írta 9:25-kor, amiből 13:10-kor ez lett:

Hiába ágált ellene a dollárbaloldal, még idén 15%-kal emelkedhet a minimálbér!

Emelkedik vagy emelkedhet – nem mindegy, ugyebár. Egyébként már a 9:25-ös szöveg sem az eredeti verziója volt a posztnak, az ugyanis súlyos kommunikációs bakival született, nem volt benne a kötelező rúgj-bele-az-ellenfélbe elem (az viszont teljes rejtély, hogy a magyar zászlónak miért kellett mennie). Szóval íme a poszt evolúciója:

photo_camera Tanulmányok egy majdnem tökéletes poszthoz

De hogy a lényeg se sikkadjon el: a Portfolió nemcsak Hollik posztjának változása alapján okoskodott, hanem saját forrásai szerint sincs még megállapodás. „Az egyik legnagyobb munkáltatói szervezet például nem szeretné a garantált bérminimum két számjegyű emelését, főleg nem akkor, ha a harmadik negyedévben nem ért véget a magyar gazdaság teljesítményének csökkenése. Ez az információ viszont csak hetek múlva derül ki” – írja a lap (a harmadik negyedéves GDP-ről az első KSH-adat november 14-én jelenik meg).

A lappal Palkovics Imre, a a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke is azt közölte, hogy a minimálbér 15 százalékos és a garantált bérminimum 10 százalékos emelését „még nem ütöttük le megállapodásként”. Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szintén azt mondta, hogy bár nagyon közeliek az álláspontok, még „akár a százalékos béremelési arány is változhat, attól függően, hogy mit mutatnak a hazai GDP-adatok”.