Egy kutatás szerint a koronavírus-járvány hatásai miatt romlott az 50 felettiek agyi teljesítőképessége

TUDOMÁNY
2023 november 02., 09:19

Csökkenő teljesítőképességet mutatott ki egy brit kutatás, amely a koronavírus-járvány hatásait vizsgálta az 50 éven felüliek agyának egészségére.

A több mint 3000 önkéntes által kitöltött kérdőívek és kognitív tesztek a fertőzéstől függetlenül jeleztek romló értékeket. A szakértők szerint a stressz, a lezárásokkal együtt járó magány és az alkoholfogyasztás adhat magyarázatot az eredményekre. A járvány miatti aggodalmak ugyanis az agy egészségére is kihathattak.

A tanulmány megállapította, hogy a kognitív funkciók visszaesésének üteme a járvány első évében, a lezárások idején gyorsult fel. A memóriaproblémák esetében viszont a második évben is folytatódott a teljesítmény csökkenése. Azoknál az embereknél volt a leglátványosabb a visszaesés, akiknek már a járvány kezdete előtt is voltak memóriaproblémáik.

photo_camera Illusztráció: Google DeepMind

A PROTECT elnevezésű tanulmányt egyébként a The Lancet Healthy Longevity nevű folyóiratban publikáltak. A kutatók eredeti célja az volt, hogy megértsék az egészséges agy öregedésének folyamatát, és kiderítsék, miért alakul ki egyes embereknél a demencia.

A kutatók folytatni akarják a teszteket, hogy a résztvevők további teljesítményét elemezve újabb tanulságok levonásával tudjanak segíteni másokon.

(via BBC)