Az izraeli hadsereg „nagyon magas készültségben” van a libanoni határnál

külföld
2023 november 03., 11:14

Az izraeli hadsereg szóvivője, Daniel Hagari péntek délelőtt arról beszélt, hogy a hadsereg „nagyon magas készültségben” van az ország északi, Libanonnal közös határánál.

A pénteki, kiemelt készültségre az lehet a magyarázat, hogy a nap folyamán szólalhat meg először nyilvánosan a Hezbollah főtitkára, Haszan Naszr Alláh az október 7-ei terrortámadás óta. Az Irán támogatását élvező Hezbollah a Hamásznál jóval jelentősebb, egyes becslések szerint 150 ezer fős haderővel bír, és az elmúlt hetekben többször is voltak már fegyveres összetűzéseik az izraeli hadsereggel, 55 tagjuk halt meg, amire 2006 óta nem volt példa

Ennek ellenére a Hezbollah eddig fegyveres erőforrásainak szándékosan csak kis részét vetette be a harcokban, igaz, a legtöbbet éppen a beszédet megelőző nap, csütörtökön, amikor 19 ponton támadták az izraeli haderő állásait, és először használtak robbanószerrel felszerelt drónokat.

Hagari arról is beszélt pénteki sajtótájékoztatóján, hogy a csütörtöki nap folyamán, válaszul a Hezbollah által indított támadásokra, melyekben izraeli civilek sérültek meg, nagyobb horderejű támadást indítottak a Hezbollah ellen, és több terrorsejtet is sikerült felszámolniuk.

Az Egyesült Államok és több nyugati ország által terrorszervezetként számon tartott Hezbollahot Naszr Alláh 1992 óta vezeti, és régió szerte nagy érdeklődés övezi pénteki beszédét, hiszen kiderülhet belőle, hogy a jelentős erőforrásokkal rendelkező Hezbollah milyen szerepet szán magának a háborúban. Libanonban sokan tartanak egy nyíltabb, nemcsak a határ menti állásokon kialakuló, szórványos konfliktustól, hiszen az az egész országot háborúba sodorhatja. (BBC, Reuters)