Több tucatnyi madarat neveznek át Amerikában, hogy végre politikailag korrekt nevet kapjanak

ÁLLAT
2023 november 03., 07:13

Az Amerikai Madártani Társaság közölte, hogy miután tárgyaltak a madarászok közösségével, úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokban és Kanadában 70-80 olyan madárfajt neveznek át, amik olyan emberekről kapták a nevüket, akiknek neve sok esetben „sértő vagy kirekesztő” lehet.

photo_camera Fotó: JAMES HAGER/robertharding via AFP

Új nevet kap például a Lewis-fakopáncs, amit Meriwether Lewis felfedezőről neveztek el, de a Townsend pacsirta is, amit John Kirk Townsendről neveztek el, aki az 1800-as években koponyákat rabolt bennszülött-sírokból. Nem ez az első átnevezési kísérlet: 2020-ban már átnevezték azt a madarat is, aminek neve korábban John P. McCownra, a konföderációs hadsereg egyik tábornokára utalt.

A Madártani Társaság szerint az átnevezéssel nemcsak a sok esetben rasszista elnevezésektől akarnak szabadulni, de azt is elérhetik, hogy az emberek jobban ismerjék a madarakat, amik ezután olyan nevet kapnak majd, ami több információt közöl magáról az állatról vagy élőhelyéről.

„Egyes angol madárnevek olyan múltbeli asszociációkat hordoznak, amik ma is kirekesztőek és károsak. Sokkal befogadóbb és elkötelezettebb tudományos folyamatra van szükségünk, ami a madarak egyedi jellemzőire és szépségére összpontosítja a figyelmet” – mondta Colleen Handel, az Amerikai Madártani Társaság elnöke. (Guardian)