Guineában fegyveresek kiszabadították a junta egykori vezetőjét, de már vissza is vitték a börtönbe

külföld
2023 november 04., 19:44

Elfogták a guineai junta egykori vezetőjét, Moussa Dadis Camarát, akit fegyveresek hajnalban szabadítottak ki Conakry legnagyobb börtönéből – közölte a hadsereg szóvivője és Camara ügyvédje.

Moussa Dadis Camara kapitány 2009. szeptember 30-án.
photo_camera Moussa Dadis Camara kapitány 2009. szeptember 30-án. Fotó: SEYLLOU DIALLO/AFP

A hajnali akcióban heves tűzharc bontakozott ki a börtönnél. A fegyveresek Camarán kívül még két embert kiszabadítottak, akik szintén egy 2009-es tüntetés brutális vérbe fojtása miatt voltak őrizetben.

Camara ügyvédje, Pepe Antoine Lamah a közösségi hálón közölte, hogy a juntavezér ismét a conakryi Központi Börtönben van. Az ügyvéd nem tért ki arra, hogyan került a védence újra fogságba, de azzal vádolta meg a kormányt, hogy nem védi meg a fogvatartottakat. Az ügyvéd tagadta, hogy Camara önként hagyta el a börtönt, szerinte védence emberrablás áldozata lett.

Camara újbóli őrizetbe vételét Ansoumane Toumany Camara, a hadsereg szóvivője is megerősítette az AFP francia hírügynökségnek, de ő sem tért ki a részletekre.

Moussa Dadis Camara 2008-ban katonai puccsal került hatalomra Guineában. Az országot 2010-ig irányította a junta élén, majd 2021-ig külföldi száműzetésben élt. Tavaly szeptemberben vették őrizetbe és állították bíróság elé a 2009-ben a főváros, Conakry stadionjában elkövetett mészárlás miatt. A katonák akkor – 157 embert megölve – vérbe fojtottak egy polgári tüntetést. (MTI)