Szijjártó: A kazah és a magyar egyértelműen rokon nép, így könnyű stratégiai kapcsolatot létesítenünk egymással

POLITIKA
2023 november 04., 15:51

A kazah és a magyar egyértelműen rokon nép, így könnyű stratégiai kapcsolatot létesítenünk egymással – jelentette ki Szijjártó Péter egy kazah tévének adott interjújában, miután részt vett a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) pénteki, külügyminiszteri ülésén Asztanában.

Azt mondta, józan ész alapján bárkinek lehetnek jó kapcsolatai bárkivel, de ha vannak közös történelmi, kulturális pontok, akkor ezeket sokkal könnyebb kialakítani.

Szijjártó Péter megérkezik Asztanába
photo_camera Szijjártó Péter megérkezik Asztanába Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Szijjártó Péter a Silk Way TV stúdiójában megismételte azt, amit a külügyminiszteri ülésen is elmondott, hogy szerinte az EU-nak más tervet kell kidolgoznia az ukrajnai háborúval kapcsolatban, mint amit eddig követett. Ez a terv tűzszünet, béketárgyalások, békeszerződés és egy új európai biztonsági architektúra kiépítése kell, hogy legyen. Ennek az architektúrának biztonságot kell nyújtania Ukrajnának, elfogadhatónak kell lennie Oroszország számára és tartalmaznia kell Európa, Törökország és Közép-Ázsia gazdasági összeköttetését. Európa soha nem lesz biztonságban, ha Közép-Ázsia nincs biztonságban, „kapcsolatainknak sokkal erősebbeknek kell lenniük a jövőben” – mondta.

A magyar külügyminiszter szerint a türk államoknak fontos hídszerepük lehet most abban, hogy a világ ne tömbösödjön, mert szerinte több nyugati politikai vezető azon dolgozik, hogy a világ egy keleti és egy nyugati blokkra szakadjon, ami nagyon veszélyes.

Magyarország már csak történelmi tapasztalatai alapján is a globális kapcsolatok fenntartása mellett van, illetve amellett, hogy a világ országainak vissza kell térniük a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez, ami a háborúk lezárásának, a békének a záloga is – mondta Szijjártó, aki szerint a nemzetközi együttműködésnek az egyik kiváló fóruma a türk országok közössége, amiben Magyarország megfigyelőként vesz részt.

Szijjártó Péter elmondta az interjúban, hogy az energiaszektor a magyar-kazah együttműködés egyik fő területe. A két ország már 2014-ben kötött egy stratégiai együttműködési megállapodást, és ennek végrehajtásában éppen ez az év a legsikeresebb, pont az energetikai együttműködés területén – mondta Szijjártó, említve, hogy a MOL mint a legnagyobb magyar befektető Kazahsztánban kazah és kínai partnerével decemberben elkezdheti kitermelni a földgázt abból a gázmezőből, amiben részesedést szerzett.

Ezenkívül az idén Magyarország vásárolt 630 ezer tonna kőolajat Kazahsztántól, és hasonló vásárlásokat tervez a jövőben. Ez része Magyarország azon törekvésének, hogy diverzifikálja kőolajbeszerzését. A kazahsztáni kőolajbeszerzés azért is fontos, mert erre nem vonatkozik EU- szankció, ellentétben az oroszországi beszerzésekre.

A harmadik energetikai együttműködési terület a nukleáris. Magyarországnak atomenergia-termelés területén négy évtizedes tapasztalata van, Kazahsztánnak pedig jelentős uránkészlete – mondta.

Említette, hogy egy magyar cgé részt vesz egy kazah város, Taraz zöld átmenetében, napelemparkot épít ott, és elektromos buszokat szállít oda, de ezt a tervet remélhetőleg ki fogják tudni bővíteni az országban.

Egy magyar állami villamosipari vállalat pedig víz felhasználása nélküli erőmű-hűtőrendszereket fog szállítani Kazahsztánnak, miután három ottani erőmű már használ ilyet – mondta Szijjártó.

A két ország együttműködésük keretében aláírt most egy megállapodást arról, hogy kiszélesítik a kazah diákoknak Magyarországon nyújtott felsőoktatási ösztöndíjprogramot: a következő három évben az eddigi létszámon felül 250 kazah diák tanulhat magyar felsőoktatási intézményekben a magyar állam költségén.

Magyarország és Kazahszán az ENSZ-ben is együttműködik. Budapest támogatja Kazahsztán azon kezdeményezését, hogy egy nemzetközi projekt keretében rehabilitálják a szemipalatyinszki kísérleti nukleáris telepet, és hogy Kazahsztán teljes jogú tagja legyen a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek. (MTI)