Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet, és elérte a tengerpartot

külföld
2023 november 06., 05:22

Az izraeli hadsereg kettévágta a Gázai övezetet egy észak-gázai és egy dél-gázai zónára – közölte vasárnap este Daniel Hagari katonai szóvivő. A BBC azt írja, hogy a zsidó állam hadserege Gázaváros mellett, annak déli részén elérte a partvonalat. Hagari szerint ezzel a várost teljesen körbezárták.

A katonai szóvivő szerint a civilek továbbra is elhagyhatják a Gázai övezet északi részét déli irányba.

Az izraeli hadsereg este kiterjesztette a légicsapásokat a palesztin térségben, és tovább fokozza a szárazföldi hadműveletet a Gázai övezet északi részén és Gázaváros nagy részén. Nem sokkal korábban a PalTel palesztin távközlési vállalat bejelentette, hogy ismét megszakadtak a távközlési szolgáltatások a Gázai övezetben.

A Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint közel tízezer ember halt meg Gázában azóta, hogy Izrael megkezdte ottani hadjáratát, válaszul a Hamász október 7-i támadásaira.

photo_camera Palesztin civilek és mentőcsapatok fésülik át egy összeomlott épület romjait a Gázai övezet középső részén lévő Al-Maghaziban túlélők és áldozatok utáni kutatva egy izraeli bombázást követően. Fotó: MOHAMMED ZAANOUN/Middle East Images via AFP

Hagarit a Dél-Libanont ért izraeli csapásról, amelyben állítólag több civil is életét vesztette, azt mondta az MTI beszámolója szerint: „Ami Libanont illeti, hírszerzési értesülések alapján hajtunk végre támadásokat és folytatni is fogjuk a támadásokat. Ez a feladatunk. Aki fenyeget minket, azt megtámadjuk. Minden libanoni fejleményt megvizsgálunk”.

Korábban a libanoni síita Hezbollah radikális mozgalom egyik parlamenti képviselője azt mondta, hogy három gyerek és a nagyanyjuk vesztette életét egy autóban, amelyet izraeli csapás ért Ajnata és Aitarún települések között. Hozzátette, hogy a 8 és 14 év közötti gyermekek anyja megsebesült. A politikus veszélyes fejleménynek nevezte a történteket, és azt mondta: „lesznek következményei”. A Hezbollah katonai szárnya válaszul Grad rakétákkal lőtte az észak-izraeli Kirjat Smona települést.