Azzal vádolják a bíróságon a francia igazságügyi minisztert, hogy hivatalát arra használta fel, hogy leszámoljon a neki ügyvédként ártó vizsgálóbírókkal

külföld
2023 november 06., 14:19

Megkezdődött hétfőn Eric Dupond-Moretti francia igazságügyi miniszter pere egy összeférhetetlenségi gyanú miatt a miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó francia köztársasági bíróságon (CJR). Ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő francia kormánytagnak bíróság elé kell állnia.

A 62 éves tárcavezetőt, a kormány egyik legismertebb tagját azzal vádolják, hogy a miniszteri hivatalát arra használta fel, hogy leszámoljon azokkal a vizsgálóbírókkal, akikkel korábban, amikor ügyvédként tevékenykedett, konfliktusba került.Eric Dupont-Moretti ellen azért indult nyomozás két és fél évvel ezelőtt, mert a 2020 nyári kinevezését követően vizsgálatot indított a pénzügyi visszaéléseket vizsgáló országos ügyészség három vizsgálóbírója ellen, amiért több sztárügyvéd, köztük a jelenlegi tárcavezető híváslistáit is átvizsgálták, amikor megpróbálták azonosítani, hogy ki értesítette Nicolas Sarkozy volt államfőt arról, hogy az egyik ellene folyó vizsgálatban lehallgatják a mobiltelefonját. Az informátort nem tudták azonosítani. Az exelnököt és ügyvédjét azóta egy év letöltendő és két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, de mindketten fellebbeztek a döntés ellen.

photo_camera Eric Dupond-Moretti Fotó: XOSE BOUZAS/Hans Lucas via AFP

A miniszter ellen 2021 januárjában indított eljárást a CJR a három, általa vizsgálat alá vont vizsgálóbíró és egy korrupcióellenes szervezet, az Anticor kezdeményezésére, akik szerint összeférhetetlen a miniszter vizsgálódása korábbi ügyvédi tevékenységével.

A CJR előtti eljárás és annak kimenetele akár véget is vethet Eric Dupond-Moretti politikai karrierjének, akinek kinevezése általános meglepetést okozott 2020-ban. Emmanuel Macron államfő és Elisabeth Borne miniszterelnök azonban korábban jelezte, hogy „teljes bizalmát” élvezi a miniszter. A kormányfő ezt hétfőn megerősítette, és az ártatlanság vélelmére figyelmeztetett.

A két hétig tartó per ideje alatt Eric Dupond-Moretti mindenképpen miniszter marad, kormányzati források ugyanakkor jelezték az AFP hírügynökségnek: minden intézkedést meghoztak a közszolgálatok kielégítő működésének és az állam folytonosságának szavatolása érdekében.

Amennyiben a CJR bűnösnek találja a minisztert az összeférhetetlenségi ügyben, öt év szabadságvesztésre és 500 ezer eurós pénzbírságra ítélheti, valamint kiegészítő büntetésként megtilthatja neki bármilyen állami tisztség betöltését. Ez mindenképpen a kormányból való távozását jelentené.

A perben mintegy húsz tanút hallgatnak meg, többi között Jean Castex volt miniszterelnököt és Nicole Belloubet-t, aki Eric Dupond-Moretti elődje volt a igazságügyi tárca élén. Ő kezdeményezett először belső vizsgálatot annak kiderítésére, hogy miért és hogyan próbálták megtalálni a vizsgálóbírók Nicolas Sarkozy informátorát.

Az 1993-ban létrehozott CJR az egyetlen kompetens jogi intézmény, amely hivatalban lévő kormánytagok elleni vádak ügyében eljárhat. A 15 tagja közül 12-en parlamenti képviselők, hatan a nemzetgyűlésben, hatan a szenátusban, három bíró pedig a legmagasabb jogi intézménytől, a semmítőszéktől érkezett. A CJR döntései ellen nincs helye fellebbezésnek. (MTI)