Letöltendő szabadságvesztésre ítélték Nicolas Sarkozy egykori francia köztársasági elnököt

külföld
2023 május 17., 08:13
AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN
photo_camera AFP PHOTO / FREDERICK FLORIN Fotó: FREDERICK FLORIN

Egy párizsi fellebbviteli bíróság három év börtönre, abból egy év letöltendőre ítélte a 68 éves Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnököt. A vád korrupció és befolyással való üzérkedés volt. Sarkozy mellékbüntetésként 3 évig nem gyakorolhatja az állampolgári jogait, így nem indulhat választáson sem. Ezzel ő lett a történelem első francia elnöke, akit letöltendő szabadságvesztésre ítéltek.

Sarkozynek nem kell börtönbe mennie, otthon, jeladóval a bokáján töltheti le a büntetését. Elődjét, Jacques Chiracot korábban két év felfüggesztettre ítélték, amiért Párizs polgármestereként kamuállásokkal fizetett ki politikai aktivistákat.

Sarkozy a történelmi ítélethirdetést a jelentések szerint ülve, összeszorított szájjal hallgatta végig.

A 2013 óta folyó per tárgya az volt, hogy Sarkozy elnökként álnéven titkos - de a hatóságok által egy idő után lehallgatott - telefonvonalon kommunikált az ügyvédjével, Thierry Herzoggal, többek között egy vizsgálóbíró megvesztegetéséről. Sarkozy álneve az volt, hogy "Paul Bismuth". Sarkozy és Herzog végül "korrupciós paktumot" kötöttek a megkörnyékezett magas rangú vizsgálóbíróval, Gilbert Azibert-rel. Sarkozy a vád szerint megbízta az ügyvédjét, hogy vesztegesse meg a bírót, mondja neki azt, hogy el tudnak neki intézni egy kényelmes állást a Côte d’Azur-ön, ha információkat szivárogtat ki egy, a volt elnök elleni büntetőügyről. A bíró énekelt is, ám az elnök a végén ráadásul meg sem szerezte neki az állást.

Mint a sztoriból is kiderül, Sarkozy ellen nem ez az egyetlen bírósági eljárás. 2021-ben bűnösnek mondták ki és egy év börtönre ítélték illegális kampányfinanszírozás miatt, de ez a ítélet még nem jogerős, mert fellebbezett. És van friss ügye is: az ügyészek egyelőre gyűjtik a bizonyítékokat a vádemeléshez az úgynevezett líbiai pénzek ügyében. A gyanú szerint Sarkozy a 2007-es győztes elnökválasztási kampányát többek között a líbiai elnök-diktátor Kadhafi titkos eurómillióiból finanszírozta.

(via Le Figaro)