Olaszország menekültközpontokat épít Albániában

külföld
2023 november 06., 18:27

Olaszország menekültközpontokat építene Albánia partjaira, hogy oda fogadják be az olasz partokhoz érkező bevándorlókat, ismertette Giorgia Meloni hétfőn azt az új programot, amivel csökkenteni szeretnék Olaszország leterheltségét, amiért az elmúlt évben csaknem megduplázódott az olasz partokra érkező bevándorlók és menedékkérők száma.

Az olasz miniszterelnök azt mondta, hogy a menekültközpontok kezdetben 3000 embert lennének képesek befogadni, és 2024 tavaszán nyílhatnának meg. A későbbiekben azonban növelnék a kapacitást, amit lehetővé tenne évi 36 ezer ember elszállásolását.

„Én ezt egy igazán európai megállapodásnak tartom, és ez azt mutatja, hogy lehetséges együtt dolgozni a migrációs hullámok kezelésében” - mondta Meloni, aki Rómában találkozott az albán miniszterelnökkel, Edi Ramával.

Meloni hozzátette, hogy a központokban addig maradhatnak az emberek, amíg döntenek a menedékkérelmükről. Ugyanakkor a kiskorúakat, terhes nőket és más sérülékeny csoportokat nem szállítanak Albániába. Egy forrás szerint csak azokat a bevándorlókat küldenék Albániába, akiket az olasz parti őrség talál meg, a segélyszervezet által kimentett embereket nem. A forrás szerint egyébként mindezért Olaszország nem fizet Albániának.

photo_camera Fotó: BARIS SECKIN/Anadolu via AFP

Meloni azt is elárulta, hogy két központot is kíván telepíteni: egyet a bevándorlók azonosítására, egyet pedig a hazaküldésükre. Mindkét létesítmény olasz joghatóság alatt működne.

Az albán miniszterelnök azt mondta, kötelességének érzi, hogy segítsen Olaszországnak tekintettel a két ország kapcsolatára.

2023-ban eddig körülbelül 145 ezer bevándorló érkezett Olaszországba, míg 2022-ben ugyanebben az időszakban csak 88 ezer. (Reuters)