Az ukrán elnök 2024-ig kitolná a földgázexport tilalmát

gazdaság
2023 november 07., 18:02

Volodimir Zelenszkij elnök azt javasolta, hogy az ukrán földgázra vonatkozó exporttilalmat hosszabbítsák meg egészen 2024-ig – írja a Reuters egy kedden kiadott elnöki rendelet alapján.

Az exporttilalmat nem sokkal azután vezették be, hogy Oroszország 2022 februárjában háborút indított Ukrajna ellen és megszállta az ország területének egy részét. Kijev a tilalmat ezután meghosszabbította 2023-ig.

Megrongálódott gázvezetéket használ hídként egy gyalogos Bahmut városában 2023 novemberének elején
photo_camera Megrongálódott gázvezetéket használ hídként egy gyalogos Bahmut városában 2023 novemberének elején Fotó: METIN AKTAS/Anadolu via AFP

Az elnök a rendeletben azt kezdeményezi, hogy „Ukrajna Miniszteri Kabinetje döntsön az ukrán eredetű földgázra vonatkozó nulla exportkvóta bevezetéséről 2024-ben”. A rendelet arra is felszólította a kormányt, hogy növelje az ukrán gázszállító rendszer kapacitását „a földgáz importjának és a földalatti gáztárolókban való felhalmozásának biztosítása érdekében”.

A háború előtt Ukrajna évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt termelt ki, amelynek mintegy negyedét magánvállalatok adták. A kitermelt gáz egy részét exportálták is.

Denisz Smihal miniszterelnök októberben arról beszélt, hogy Ukrajna kész a külföldi energiakereskedők rendelkezésére bocsátani a 30 milliárd köbméteres földalatti gáztároló kapacitásának akár a felét is. A legnagyobb ukrán olaj- és gázipari vállalat, a Naftogaz az év elején azt közölte: a külföldi vevők több mint 10 milliárd köbméternyi tárolót használhatnának, főként az ország nyugati részén, amely messze van a háború frontvonalától, emlékeztet a Reuters.