Méhlegelő nő ki a fejéből, festi a szempilláját: bemutatták az új Marianne-t, a francia köztársaság megszemélyesítőjét

külföld
2023 november 07., 15:25
photo_camera A tervező Olivier Balez és a république új szimbóluma Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök bemutatta az új Marianne-figurát, aki először a francia posta által frissen kibocsátott bélyegeken fog szerepelni. A 2023-as születésű Marianne zöld, öntudatosan fitos orrú, a jövőbe lelkesen tekintő huszonéves nő, aki vagy festi a szempilláját, vagy feltűnően dús a szemszőrzete. A haja pedig vagy eleve növényzetként hajt ki a fejbőréből, vagy csak összekeveredik a körülötte burjánzó növényekkel.

A zöld vegetáció a tervezője szerint a klímaválságra reflektál, de olyan módon, hogy ne váljon szükségtelenül felzaklatóvá.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

A francia köztársaságot, illetve Franciaországot megszemélyesítő figura a királyság bukása óta egy úgynevezett frígiai sapkát viselő fiatal, Marianne-nak nevezett női alak. Marianne figurája minden francia polgár életének a része, szó szerint: az éppen aktuális Marianne képe vagy szobra ki van téve minden városházán és bíróságon, szerepel a pénzérméken, a bélyegeken és ez az ország hivatalos logója is.

photo_camera Ez az ország logója, a nemzeti zászló közepén Marianne sziluettjével

A Marianne-figura néhány évtizeddel a nagy forradalom előtt tűnt fel Jean-Michel Moreau egyik festményén. A szabadság allegóriájaként vagy istennőjeként megjelenő női alak lándzsát tartott a kezében, és ókori ábrázolásokról ismert, lekonyuló hegyű frígiai sapkát viselt. Az első köztársaság létrejötte után igen hamar annak nem hivatalos, majd hivatalos szimbólumává vált, egyszerre testesítve meg a szabadságot, az egyenlőséget, a testvériséget és az észt.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Franciául az ország neve és a köztársaság jelentésű „république” is nőnemű szó, és a Marianne előtti szimbólumuk is nő, Jeanne d'Arc volt.