Miért nem segít Egyiptom a gázai palesztinokon?

külföld
2023 november 07., 12:00

A Hamász október 7-i terrortámadása óta szinte hermetikusan lezárt Gázai övezettel kapcsolatban az egyik leggyakoribb kérdés, hogy miért nem segít a szomszédos Egyiptom annak a nagyjából kétmillió palesztin civilnek, akik fokozatosan romló körülmények közepette kénytelenek most élni Gáza mindössze 365 négyzetkilométerén.

A kérdés mindkét oldalról, palesztinpártiaktól és Izrael támogatói felől felmerül, ráadásul nagyon hasonlóan.

  • Miért nem segít a hatalmas Egyiptom szenvedő testvéreiknek, a muszlim palesztinoknak? – teszik fel a kérdést az előbbiek.
  • Ha annyira zavarja a muszlim világot a palesztinok szenvedése, miért nem engedik át őket Gázából Egyiptomba? – kérdezik az utóbbiak.

Az izraeli zár

Az apró Gázai övezet keletről és északról Izraellel határos, a nyugati tengerpartját övező vizeket – akárcsak a légterét – szintén Izrael ellenőrzi. Dél felől azonban egy mindössze 12 kilométeres szakaszon Egyiptommal, az arab világ messze legnépesebb, 110 millió lakosú országával határos. Gáza és Egyiptom között egyetlen határátkelő üzemel – már amikor üzemel –, a Rafah nevű palesztin kisváros és az Egyiptomhoz tartozó Sínai-félsziget közt.

A rafahi határátkelő felé tartó egyiptomi segélykamion, Szíszi elnök arcképével
photo_camera A rafahi határátkelő felé tartó egyiptomi segélykamion, Szíszi elnök arcképével Fotó: KHALED DESOUKI/AFP

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.