Netanjahu szerint Izrael „határozatlan ideig” irányíthatja Gázát a háború után

háború
2023 november 07., 07:28

Izrael miniszterelnöke ezt az ABC Newsnak adott interjúban mondta, miután a riporter megjegyezte, hogy Joe Biden amerikai elnök korábban azt mondta, „hiba” lenne, ha Izrael megszállná Gázát, majd ezek után megkérdezte, ki kormányozza majd a területet, ha a harcok véget érnek.

Netanjahu úgy fogalmazott, nem szabad folytatni a Hamász által megkezdett utat, majd azt mondta, szerinte „határozatlan ideig Izraelé lesz a felelősség az általános biztonságért, mert láttuk, mi történik, ha ez nincs meg. Olyankor a Hamász terrorja olyan méreteket ölt, amilyeneket el sem tudtunk képzelni”.

Izraeli légi csapás a Gázai övezetben november 7-én.
photo_camera Illusztráció: ARIS MESSINIS/AFP

A múlt hónapban az izraeli védelmi miniszter egyébként azt mondta, Izrael katonai hadjáratának egyik fő célja, hogy „megszakítsa Izrael felelősségét a Gázai övezetben élőkért”, és „biztonságot teremtsen Izrael polgárai számára”.

Az Egyesült Államok azt javasolja, hogy a Gázai övezet irányítását a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóság vegye át, de azzal egyetértenek, hogy a Hamász többé nem irányíthatja a Gázai övezetet. (Guardian)