Olasz állampolgárságot kap egy halálos beteg nyolc hónapos brit kisgyerek, akit Nagy-Britanniában már nem tartanának életben

külföld
2023 november 07., 18:47

Az olasz kormány rendkívüli ülést tartott hétfőn, csak azért, hogy olasz állampolgárságot adjon a nyolc hónapos brit Indi Gregorynak, írja a Yahoo News. A kislány halálos betegségben szenved, és a brit legfelsőbb bíróság nemrég megerősítette az életfenntartó invazív kezelésének visszavonását engedélyező korábbi döntéseket. Magyarul a kislányt Nagy-Britanniában tovább már nem tartanák életben.

Az életfenntartó kezelés leállítását az apa, Dean Gregory szerint a bíróság azzal indokolta, hogy ez szolgálja leginkább a kislány érdekeit.Ő viszont a BBC videójában azt mondta: a kislánya nincs kómában, nem agyhalott, még lélegzik, és „jobban van, mint amikor a bíróságra mentünk”.

A brit bírói döntés után a Vatikán gyerekkórháza, a római Bambino Gesu azonban felajánlotta, hogy ellátja Indi Gregoryt, míg az olasz kormány közölte, hogy minden olyan kezelést kifizet, amelyet szükségesnek ítélnek Olaszországban.

Az ügyben eljáró londoni bíró viszont a múlt héten úgy döntött, hogy a kisbabát nem lehet Olaszországba szállítani. A római kabinet ezért is adta meg neki – „kiemelkedő humanitárius értékekre” hivatkozva – az állampolgárságot.