11 év börtönre ítélték a 15 éves fülöpjakabi fiút, aki fejszével ölte meg az anyját

belföld
2023 november 07., 19:42

Tizenegy év börtönre ítélték azt a 15 éves fiatalt, aki 2022 decemberében fejszével megölte az anyját a Bács-Kiskun vármegyei Fülöpjakabon. Az ítélet nem jogerős, az ügyészség súlyosításért, a vádlott és a védő pedig enyhítésért fellebbezett.

A Kecskeméti Törvényszék tájékoztatása szerint az ügy előzménye az volt, hogy a fiú anyja még 2022 nyarán – munkája miatt – élettársával a Miskolc közelében lévő Ormosbányáról elköltözött Fülöpjakabra, majd kérelmezte, hogy fiát távolléte idejére egy barátja a családjába fogadhassa.

Az akkor még 14 éves fiú ezt nehezményezte, úgy érezte, hogy az anyja elhanyagolja. Erről többször és nyíltan beszélt: egy szociálpedagógusnak visszatérő ölési szándékáról beszélt, „le akart számolni mindenkivel, aki bántotta”, és a halállistája első helyén az anyja szerepelt. Másoknak is hangoztatta, hogy „az ölés a küldetése”, rajzai állandó témája volt a vér, a fájdalom, a halál és az ölés volt.

Az anya végül a családba fogadási kérelmét visszavonta, és magához vette a fiát Fülöpjakabon. A gyilkosság itt, az otthonukban történt tavaly december 12-én. „A hazatérő anyjára lesből rátámadva egy fejszével kétszer fejen ütötte a nőt, aki azonnal életét vesztette. A holttestet az ágyba fektette és betakarta, az emberölés nyomait eltüntette, majd magához vette az anyja értékeit, és elutazott” – írja az MTI a bíróságtól kapott tájékoztatás alapján.

A rendőrök még aznap éjszaka apja lakásában, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókazán fogták el. A Kecskeméti Törvényszék azt állapította meg, hogy a fiú tettét előre kitervelten követte el, ezért 11 év, fiatalkorúak börtönében végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.