Az ENSZ-főtitkár szerint a gázai halálesetek száma azt mutatja, hogy valami nem stimmel az izraeli taktikával

külföld
2023 november 08., 20:45

A Gázai övezetben megölt civilek száma azt mutatja, hogy valami egyértelműen nem stimmel a Hamász elleni izraeli katonai műveletekkel, mondta Antonio Guterres ENSZ-főtitkár.

António Guterres, ENSZ-főtitkár
photo_camera António Guterres, ENSZ-főtitkár Fotó: ED JONES/AFP

A csoport október 7-i terrortámadására válaszul Izrael légi csapásokat hajtott végre, és szárazföldi hadműveletet kezdett Gázában. A gázai egészségügyi minisztérium szerint eddig több mint tízezren haltak meg.

„A Hamász akkor követ el jogsértéseket, amikor a civileket pajzsként használja. De ha megnézzük a katonai műveletek során megölt civilek számát, akkor valami egyértelműen nem stimmel” – mondta Guterres a Reuters NEXT konferenciáján. Szerinte fontos megértetni Izraellel, hogy ellentétes az ő érdekükkel, hogy a médiában minden nap a palesztin civilek szenvedéseit lehet látni. Miközben határozottan elítélte a Hamász Izrael elleni támadását, Guterres azt mondta: „Különbséget kell tennünk. A Hamász egy dolog, a palesztin nép egy másik”.

Guterres katasztrofálisnak nevezte a gázai humanitárius helyzetet. Az ENSZ vezetője humanitárius tűzszünetet sürgetett, hogy segélyek bejuthassanak Gázába. Azt is elmondta, hogy a harcok során az ENSZ palesztin menekültügyi ügynökségének (UNRWA) 92 munkatársát ölték meg.

Az ENSZ a humanitárius segélyszállítmányok növelésén dolgozik. Guterres elmondta, hogy az elmúlt 18 napban mindössze 630 teherautó jutott be Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül. „Intenzív tárgyalásokat folytatunk Izraellel, az Egyesült Államokkal és Egyiptommal annak érdekében, hogy hatékony humanitárius segítséget nyújtsunk Gázának” – mondta Guterres. „Eddig ez túl kevés volt, ráadásul túl későn”.