Demokrata társainak szavazataival ítélte el a Képviselőház a palesztin terrort éltető, palesztin származású képviselőt

külföld
2023 november 08., 06:20
photo_camera Rashida Tlaib felszólal az elítélésével végződő parlamenti vitában. Fotó: JIM WATSON/AFP

Az amerikai Képviselőház republikánus javaslat alapján, de 22 demokrata képviselő szavazataival hivatalosan elítélte a demokraták progresszív balszárnyához tartozó Rashida Tlaib megnyilatkozásait a gázai eseményekről - jelentette a New York Times.

Az USA parlamentjének egyetlen palesztin származású képviselője a Hamász Gázából kiinduló, partizó civileket és ártatlan kibuclakókat lemészároló akciója után “ellenállásnak” nevezte a brutális terrortámadást, ami szerinte az izraeli apartheidre adott válasz volt. Tlaib emellett egyetértően idézte a palesztin terroristák által népszerűvé tett “tengertől a folyóig” szlogent, ami a Földközi tenger és a Jordán folyó között elterülő Izrael állam megsemmisítésére tett célzás. Ez az iszlamista-antiszemita palesztin terrorszervezetek alapkövetelése.

Tlaib a jelek szerint nem minden képviselőtársát tudta meggyőzni, amikor azt mondta, hogy az ismert szlogen valójában “lelkesítő felhívás a szabadság, az emberi jogok és a békés egymás mellett élés, nem pedig a halál, a rombolás vagy a gyűlölet mellett."

A Képviselőház kétpárti többsége ezzel szemben kimondta, hogy ez a jelszó "felhívás népirtásra, Izrael állam és lakóinak megsemmisítésére, annak érdekében, hogy a helyére egy, a Jordán folyótól a Földközi tengerig terjedő palesztin állam lépjen."

Hasonló szellemben nyilatkozott Hakeem Jeffries, a demokrata frakció mérsékelt vezetője, miközben a demokraták szélsőbal szárnya Tlaibot támogatta. A hivatalos elmarasztalás komoly, a képviselői széktől való megfosztást eggyel megelőző retorziónak számít, amit ennek megfelelően ritkán alkalmaznak. Tlaib a 24. képviselő volt az amerikai parlamenti demokrácia történetében, akit ilyen formában róttak meg. Mindkét nagy párt a szólásszabadság feltétlen híve, ezért csak igen ritkán hajlamosak elítélni bárkit pusztán a véleménye miatt, most ez mégis megtörtént.

Tlaib annak a Democratic Socialists of America nevű szélsőbaloldali szervezetnek a támogatásával lett képviselő, amelyik a New York-i Times Square-en támogatott egy közfelháborodást kiváltó, a palesztin terroristákat és a zsidó civilek megölését éltető, az áldozatokon gúnyolódó demonstrációt.