Magas patogenitású madárinfluenza bukkant fel egy szabolcsi pecsenyekacsa-tartó telepen

járvány
2023 november 08., 19:29

A madárinfluenza magas patogenitású, azaz nagy megbetegítő képességű vírusának jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszadob pecsenyekacsa-tartó telepén.

A Nébih közölte, hogy az elhullások számának emelkedése és az állatokon jelentkező idegrendszeri tünetek keltettek gyanút a telepen, a Nébih laboratóriuma pedig igazolta a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét.

A hatóságok már a gyanú alapján elkezdték a kb. 51 ezer állatot számláló állomány felszámolását, az érintett telep körül 3 km sugarú védőkörzetet, illetve 10 km-es sugarú megfigyelési körzetet jelöltek ki. Folyik a betegség megjelenésének okait feltáró járványügyi nyomozás.

photo_camera Illusztráció: Dabis Tibor/majsa.info

A tiszadobi eset előtt Bács-Kiskun vármegyében a madárinfluenza alacsony patogenitású H5N2 altípusát igazolták a vizsgálatok. A jászszentlászlói tömőlúdállomány állatai tünetmentesek voltak, a fertőzésre a vágóhídra szállítás előtti kötelező vizsgálat derített fényt.

A madárinfluenza alacsony patogenitású vírusának jelenléte lényegesen enyhébb intézkedéseket jelent: a fertőzött telep körüli 1 km-es körben csak hatósági engedéllyel mozgathatók a baromfik, és az érintett állatok levághatók a kijelölt vágóhídon, ha az illetékes megyei kormányhivatal megállapítja, hogy a betegség továbbterjedésének kockázata minimális.

A Nébih tematikus madárinfluenza-aloldalán lehet további információkat szerezni. (MTI)