Szijjártó: A bulgáriai gáztranzitdíj bevezetése veszélyeztetheti Magyarország és Szerbia energiaellátását is

gazdaság
2023 november 08., 13:31

„Komolyan kellene venni az európai vitákban gyakran említett szolidaritást. Egyetlen EU-tagállamnak sem kellene veszélybe sodornia egy másik ország energiaellátásának biztonságát” - reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán arra, hogy Bulgária bevezette a gáztranzitdíjat.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

A bolgár kormány döntése értelmében megawattóránként 20 bolgár levás (3800-3900 forintos) úgynevezett energia-hozzájárulást szednek az országon áthaladó orosz eredetű földgáz után, ez körülbelül 30 százalékos emelést jelent. A lépést azzal indokolták, hogy ez a plusz adó csökkenti az orosz állami tulajdonú Gazprom energiavállalat kiváltságos helyzetét Délkelet-Európában, és általában csökkenti az orosz befolyást a térségben.

A minisztérium közleménye szerint Szijjártó egy romániai konferencián élesen bírálta az emelést, szerinte az veszélybe sodorhatja Magyarország és Szerbia biztonságos ellátását. A miniszter azt mondta, Magyarország tengerparttal és számottevő szénhidrogén-forrásokkal nem rendelkező országként nagyon erősen függ a forrás- és tranzitállamoktól.

Épülő bolgár gázvezeték a Szófia közelében lévő Kosztinbrodnál 2023 februárjában
photo_camera Épülő bolgár gázvezeték a Szófia közelében lévő Kosztinbrodnál 2023 februárjában Fotó: NIKOLAY DOYCHINOV/AFP

Az ellátás biztosítása érdekében Magyarország összekötötte az energiahálózatát a hét szomszédja közül hattal is, mondta, hozzátéve, hogy a jelenlegi helyzetben, az infrastrukturális adottságok miatt „még így sem képzelhető el a földgázkereslet kielégítése az orosz források nélkül”.

„A nyomásgyakorlás, hogy szabaduljunk meg az orosz földgáztól, egyszerűen megölné az ellátásunkat” - mondta. Szerinte ennek semmi köze nincs a politikához, ez a fizikai valóság kérdése, fenn kell tartanunk ezt a kapcsolatot. Azt is mondta, hogy a hazai termelés mindössze 1,5 milliárd köbmétert tesz ki évente, ami azt jelenti, hogy 8,5 milliárd köbméternyi importra van szükség. (MTI)