A fertőző betegségek gyors terjedésére figyelmeztet a WHO Gázában

külföld
2023 november 09., 06:35

„Mivel a halálesetek és sérültek száma Gázában a háború miatt tovább növekszik, a túlzsúfoltság és a megzavart egészségügyi, víz- és higiéniai rendszerek miatt a fertőző betegségek gyorsabban terjedhetnek” – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO), hozzátéve, hogy néhány aggasztó tendencia már most kirajzolódik.

photo_camera Fotó: ASHRAF AMRA/Anadolu via AFP

A WHO szerint a sűrűn lakott területen az üzemanyaghiány miatt leálltak a sótalanító üzemek, ami növelte a bakteriális fertőzések, például a hasmenéshez hasonló fertőzések terjedésének kockázatát. A Guardian azt írja, a szervezet adatai szerint október közepe óta több mint 33 ezer hasmenéses megbetegedést jelentettek, ezek nagy része öt év alatti gyermekek körében fordult elő. Összehasonlításképpen az elmúlt két évben átlagosan havi kétezer esetet regisztráltak ebben a korcsoportban.

Az üzemanyaghiány miatt a szemétszállítás is akadozik, ami a WHO szerint a különféle betegségeket hordozó rovarok és rágcsálók gyors szaporodásának kedvező környezetet teremt. Az egészségügyi intézmények nem tudják teljesíteni a megelőző intézkedéseket, a rutinszerű oltások, valamint a fertőző betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek hiánya tovább növeli a betegségek gyorsabb terjedésének kockázatát, figyelmeztetett a jelentés.