Kicsit több mint 49 milliárd forintért kelt el Picasso aranymúzsája

MŰVÉSZET
2023 november 09., 10:07

Hatalmas várakozás előzte meg a Sotheby's egész éjszakán át tartó árverését, ahol kalapács alá került Pablo Picasso Femme à la Montre (magyarul Nő karórával) című festménye is.

photo_camera A mű bemutatása a Shoteby's aukcióján.
Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Az előzetes várakozások alapján az 1932-ben készült festményt 120 millió dollárra becsülték, végül ennél jóval többért, 139 millió dollárért (49 milliárd 200 millió forint körül) vették meg.

A festmény érdekes háttértörténettel bír: Marie-Therese Walter francia modellt ábrázolja, aki Picasso számos festményén megjelent, egyenesen a festő aranymúzsájaként emlegették. A 17 éves modell Párizsban ismerkedett meg Picassóval, később viszonyt kezdtek, amikor a festő még az ukrán balerina, Olga Koklova férje volt.

A Sotheby's közleményében arra is felhívta a figyelmet: Picasso nagyon szerette a különleges karórákat, lelkes gyűjtője is volt ezeknek. A karórák iránti rajongása nem maradt észrevétlen Marie-Therese Walter előtt sem, aki számára a festő egyik féltve őrzött darabját viselni hatalmas megtiszteltetés volt, „szinte babonás tisztelettel viseltetett az óra iránt”. A Femme à la Montre egyike annak a három Picasso-festménynek, amelyen karóra látható.

És természetesen fűződik botrány is a műalkotáshoz: 1932-ben, amikor egy retrospektív kiállítás keretében bemutatták, „nem volt kétséges, ki uralkodik - a vásznon éppúgy, mint [Picasso] szívében” - írta a Sotheby's. „Az igazság kiderült, ez pedig Picasso és Koklova házasságának végét jelentette”.

A BBC az aukcióról szóló cikkében megjegyzi: bár Picasso művészete megkérdőjelezhetetlen, az elmúlt években a nőkkel való kapcsolatai átértelmeződtek: kegyetlenséggel, nőcsábítással és kényszerítő magatartással is vádolták, aktivisták egy csoportja néhány éve még a műalkotásai előtt is tüntetett. Erről itt egy bővebb, angol nyelvű összefoglaló és egy másik, ami szintén nagyon alapos, a lényeg tömören az, hogy a festő nőkkel - például a mindössze 17 éves Marie-Therese Walterrel - való kapcsolata sok szempontból tekinthető mai szemmel problematikusnak, ahogy művészete oltárán múzsáit, szeretőit és feleségeit felhasználta, kihasználta.

A Nő karórával korábban Emily Fisher Landau néhai műgyűjtő tulajdonában volt, aki 1968-ban vásárolta meg, márciusban bekövetkezett halálakor pedig az aukciósházra szállt.

Nem ez egyébként Picasso aukción legdrágábban elkelt alkotása: a Les Femmes d'Alger, vagyis Az algíri nők (O változat) 179 millió 365 ezer dollárért talált új gazdára. És nem is ez az első alkalom, hogy a Marie-Therese portréit gyűjtők áron felül vásárolnak.

via BBC