Minimálbér: távolabb kerültünk a megállapodástól, amit Hollik István egyszer már tényként jelentett be

gazdaság
2023 november 09., 19:03

Két munkaadói érdekvédelmi szervezet is aggályait fejezte ki a minimálbér korábban napvilágot látott emelési tervei miatt egy csütörtöki konzultáción, írja a 24.hu. Az egyik szervezetnek az emelés tervezett mértékével, a másiknak a bevezetés időpontjával van baja.

Egy hete még úgy tűnt, hogy már november elején megszületett a megállapodás arról:

  • a minimálbér nem is január, hanem már december elsején emelkedik;
  • az emelés mértéke 15 százalék lesz;
  • a garantált bérminimum (ez a szakmával rendelkezőknek adható legkisebb kereset) ennél valamivel kisebb mértékben, 10 százalékkal nő.

(Az akkori helyzetet Hollik István kész tényként jelentette be, és miután pár órán belül kiderült, hogy nem az, megismerhettük a Facebook-posztja csodálatos evolúcióját.)

Nemcsak akkor nem született megállapodás, hanem most, egy héttel később sem. Sőt, a munkaadók, munkavállalók és a kormány konzultációs fórumának (VKF) november 9-i ülésén két nagy munkáltatói érdekképviselet is kifogást emelt a terv ellen.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének képviselői a garantált bérminimumot 10 helyett csak 8 százalékkal emelnék, míg a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége azt szeretné, ha december elseje helyett csak jövő januártól emelnék a legalacsonyabb béreket.A lap azt írja: a munkáltatókkal szemben a kormányoldal továbbra is a múlt heti javaslatot támogatja, ami akkor két szakszervezet, a Liga és a Munkástanácsok álláspontja volt. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a most csütörtöki VKF-ülésen azt mondta: a kormány örülne a két számjegyű minimálbér- és bérminimum-emelésnek, mert ez plusz fogyasztást generálna. Ezt a GDP-bővülés szempontjából létfontosságúnak nevezte, de azt se felejtsük el: mivel a magyar költségvetés bevételeinek 52 százalékát a fogyasztást terhelő adók biztosítják, az államnak is nagy szüksége lenne a béremelésre, és az ebből fakadó fogyasztásbővülésre.