Túl meleg volt az ősz, részben ezért kaptak sokan a vártnál jóval magasabb gázszámlát

gazdaság
2023 november 09., 19:48

Míg tavaly októberben 85 köbméter gázért 11 ezer forintot fizetett, idén alig valamivel többért (89 köbméterért) már 28 ezret számláztak ki neki – mutatja be az RTL híradója egy diktálós gázfogyasztó meglepő esetét. Az RTL által megkérdezett szakértő szerint részben az állami MVM Zrt. bonyolult rendszere, részben a rekordmeleg ősz okozta ezeket az anomáliákat.

„Annyira komplikált lett a fogyasztási görbe és a hőmérsékletfüggés satöbbi, hogy az átlagfogyasztó már semmi nem ért meg az egészből” – nyilatkozta Balogh József energiapiaci szakértő. A gázszámlákkal probléma lehet az is, ha a fogyasztó úgy van nyilvántartva, hogy csak fűtésre használja a gázt – mert akkor szeptemberig nulla köbméter kedvezményes árú járt neki –, miközben a valóságban ezzel főz vagy állítja elő a meleg vizet is. Balogh szerint előbb-utóbb mindenki számlája egyenesbe jön, de egy ilyen erősen inflációs évben „nem mindegy, hogy a fogyasztó pénze áll a szolgáltatónál, vagy a szolgáltató pénze a fogyasztónál”.

Az MVM az RTL kérdésére elismerte, hogy a diktálós fogyasztók egy része magasabb számlát kapott. Szerintük a problémát az okozta, hogy

„idén a fűtési időszak kezdete eltolódott, így a számlák azonos fogyasztás mellett is nagyobb arányban tartalmazhatnak versenypiaci költségeket tükröző árat”.

Azoknak, akik nem tudják egy összegben kifizetni a várt számla esetleg sokszorosát, azt ajánlották, hogy jelezzék ezt az ügyfélszolgálaton.