Véget ér a hollywoodi színészek sztrájkja, a szakszervezet előzetes megállapodást kötött a stúdiókkal

FILM
2023 november 09., 05:52

A hollywoodi színészszakszervezet, a SAG-AFTRA szerdán előzetes megállapodást kötött a nagy stúdiókkal, a 118 napja tartó sztrájk pénteken véget fog érni, írja a Reuters. „Olyan szerződéshez kötöttünk, ami lehetővé teszi a SAG-AFTRA tagjainak, hogy fenntartható karriert építsenek” – közölte a szakszervezet.

photo_camera Fotó: AMANDA EDWARDS/Getty Images via AFP

A több mint egymilliárd dollár értékű új, hároméves szerződés tartalmazza a minimálbérek emelését, és a „streaming részvételi bónuszt” is. A megállapodás védelmet nyújt a mesterséges intelligencia által generált képek jogosulatlan felhasználása ellen is, így nem fogják digitális hasonmások felváltani a színészeket.

A stúdiókat képviselő Mozgókép- és Televíziós Producerek Szövetsége (AMPTP) azt mondta, hogy a szerdai megállapodás új paradigmát jelent, és alig várják, hogy újra nagyszerű történeteket meséljenek el. A sztrájk befejeztével Hollywood május óta először újra teljes kapacitással működhet.

Az Amerikai Írószövetség (WGA) tavasszal sztrájkot hirdetett, ehhez csatlakoztak a színészek is. Míg a WGA tagjai szeptember végén megegyeztek a stúdiókkal, addig a SAG-AFTRA munkabeszüntetése miatt sok produkció a levegőben lógott. A sztrájkok miatt a legtöbb film és sorozat gyártását felfüggesztették, egyes becslések szerint a fennakadások több mint 6 milliárd dollár, átszámítva körülbelül kétezer milliárd forint kárt okoztak.A Dűne 2 premierje például 2024-re csúszott, más nagy filmek, köztük a Mission: Impossible franchise következő részét és Hófehérke című animációs klasszikus élőszereplős remake-jét 2025-re halasztották. De később kerül a mozikba a Kraven, a vadász és a Ghostbusters: Afterlife folytatása is, a Spider-Man: Beyond the Spider-Verse pedig kikerült a jövő évi naptárból.