Az Erste kivásárolja a magyar bankjából a magyar államot

gazdaság
2023 november 10., 08:43

Az Erste Csoport visszavásárolja a magyar állam magyar Erstében meglévő 15 százalékos részesedését, közölte a bankcsoport pénteken. A részvények visszavásárlásáról szóló szerződést november 10-én írták alá, a tranzakciót e hónap végéig zárják le.

A magyar állami egy 2015-ös megállapodással 2016-ban szerzett tulajdonrészt a bankban. A 15 százalékos részvényhányadot a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén birtokolta a bankban. A novemberben záruló tranzakció értéke 87,55 milliárd forint, amely 125 százalékos többlet a 2016-os 38,9 milliárd forintos árhoz képest, írja az Erste. Emellett mintegy 20 milliárd forintnyi osztaléka is volt a Corvinusnak a bank tulajdonosaként.

Az Erste közleménye szerint a bankcsoport, a magyar kormány és az EBRD között 2015-ben kötött megállapodás „fordulópontot jelentett a magyar bankszektor számára”. Az akkori megállapodás célja Magyarország pénzügyi szektorának megerősítése, hatékonyságának és jövedelmezőségének javítása, valamint a hitelkihelyezések élénkítése volt.

A közlemény szerint mindenki eleget tett a megállapodásban foglalt kötelezettségeinek, „az Erste Bank Hungary pedig jelentősen túl is teljesítette a vállalását, hogy összességében 550 millió euró összegű hitel kihelyezésével támogat három területet”.