Felfüggesztett fogházat kapott a vadász, aki véletlenül lelőtt egy 2 km-rel odébb, a kertjében beszélgető férfit

bűnügy
2023 november 10., 15:07

A Nyíregyházi Törvényszék jogerős ítélet hozott annak a vadásznak az ügyében, akinek 2020. május 15-én a kezében véletlenül elsült a puska, és a lövedék halálra sebzett egy 2 km-rel odébb, az újfehértói kertjében beszélgető családapát – írta meg az RTL.

A vadászt a Nyíregyházi Járásbíróság első fokon február 14-én foglakozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt egy év fogházbüntetésre (2 év próbaidőre felfüggesztve) és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. A Nyíregyházi Törvényszék mostani nyilvános ülésén a három tagú büntetőtanács az elsőfokú ítéletet annyiban változtatta meg, hogy a vádlottat előzetesen mentesítette a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól.

photo_camera Illusztráció: Frank Molter/dpa via AFP

Az ítélet szerint a vádlott – akinek volt vadászengedélye és vadászfegyver tartására is engedélye – 2020. május 15-én egy vendégvadásztató kíséretében egy újfehértói vadászterületre ment. Ott a kísérő átengedte a vádlottnak a vadászfegyvere használatát, mivel a vádlott ugyanolyan típusú fegyvert szeretett volna venni. A vadászat során a vádlott egy őzbakot próbált meg elejteni, de nem járt sikerrel.

A vádirat szerint a férfi a kb. 6 km hatótávolságú golyós lőfegyver kibiztosítását szabálytalanul, felfelé fordított, Újfehértó lakott területe felé tartott fegyvercsővel végezte el, és egy vétlen lövést adott le. A kilőtt, lelassult és stabilitását vesztett lövedék több mint 2 kilométerrel arrébb egy újfehértói ingatlan udvarán tartózkodó férfit eltalált, aki a kórházba szállítása után belehalt a sérülésébe.

Az RTL Híradó úgy tudja, az újfehértói vadászbaleset vádlottja – aki nem tartotta magát bűnösnek – nem kért bocsánatot, az áldozat családja pedig már akkor sem tudott megbékélni az ítélettel.