Futótűzként terjedt a gyermekrablásos rémhír Budakeszin, ebbe a polgármester is beszállt

belföld
2023 november 10., 08:28

Gyermekeket próbáltak meg elrabolni budakeszi óvodáktól - jelent meg a Budakeszi Hír Facebook-oldalán szerdán. A szerző egy édesanya posztját idézi arról, hogy az egyik helyi óvodában egy 50-60 éves testes, szakállas férfi egy gyermeket akart elvinni a gyermek személyes adataira hivatkozva. Ugyanez a férfi egy másik helyi óvodánál meg akarta fogni egy kisgyermek kezét, hogy elvigye, de ezt a szülők megakadályozták.

Győri Ottilia, a kormánypárti polgármester csütörtökön posztolt az ügyről – „kisgyermekeket próbáltak idegen férfiak magukkal vinni két budakeszi óvoda környékéről” –, egyben intézkedéseket is bejelentett: lemondták a pénteki Márton napi lampionos utcai felvonulást és rendezvényt, valamint biztonsági kamerákat szerelnek fel az összes budakeszi bölcsőde, óvoda és iskola bejáratához.

Csütörtök délután a police.hu híréből kiderült, hogy az egész csak vaklárma volt. Az egyik budakeszi óvodából kedden valóban el akartak vinni egy gyereket – a szülők előzetes hozzájárulásával mozgásfejlesztésre.

„A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság ismételten és nyomatékkal figyelmeztet mindenkit a közösségi médiafelületek felelősségteljes használatára” – írja közleményében a rendőrség. „Ellenőrizetlen, torz információk továbbítása félrevezető, egyetlen eredménye az alaptalan pánik okozása.”

Ehhez képest péntek reggel még mindig kint volt Facebookon a polgármester posztja, frissítve nem volt, újat nem írt. Amikor az önkormányzatnál rákérdeztünk erre, azt a választ kaptuk, hogy „dolgozunk rajta”.

A polgármester frissített posztja péntek délben jelent meg. „Elnézést kérek, ha úgy érezték, hogy a két óvodavezetőnővel együtt túlzottan aggódunk a budakeszi gyermekekért” - írta többek között.

A Pitypang óvoda Budakeszin
photo_camera A Pitypang óvoda Budakeszin Forrás: Google Maps