Izrael a nyugati médiának dolgozó szabadúszó fotósokat vádol terrorizmussal

külföld
2023 november 10., 06:09

Izrael kommunikációs minisztere a Reutersnek, az AP-nek, a CNN-nek és a New York Timesnak dolgozó szabadúszó fotóriportereket vádolt meg azzal, hogy előzetesen tudtak a Hamász október 7-i terrorakciójáról. A támadásban 1400 izraeli vesztette életét, 240 pedig fogságba esett. Az érintett médiumok ezt tagadják.

Az Izrael által problémásnak tartott képeken égő izraeli tank, az egyik kibucnál kerítést áttörő motoros sereg látható, de voltak képek magáról a támadásról is. Összegyűjtöttünk ezek közül néhányat.

Palesztinok átveszik az irányítást egy izraeli tank felett, miután átlépték az izraeli határkerítést a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisznál 2023. október 7-én .
photo_camera Palesztinok átveszik az irányítást egy izraeli tank felett, miután átlépték az izraeli határkerítést a Gázai övezet déli részén fekvő Hán Júnisznál 2023. október 7-én . Fotó: Said Khatib/AFP
A Hamász tagjai izraeli tankot semmisítenek meg október 7-én
photo_camera A Hamász tagjai izraeli tankot semmisítenek meg október 7-én Fotó: ABED RAHIM KHATIB/Anadolu Agency via AFP
Palesztinok áttörik a kerítést október 7-én
photo_camera Palesztinok áttörik a kerítést október 7-én Fotó: HANI ALSHAER/Anadolu via AFP

Slomo Karhi szerint a fotósok maguk is részesei voltak a támadásnak azzal, hogy dokumentálták azt, mi több, ez kifejezetten a Hamász érdeke volt. Egy másik izraeli miniszter szerint a fotósokat terroristaként kell kezelni, ha bebizonyosodik, hogy előre tudtak a támadásról.

A négy érintett médium közleményt adott ki, ebben közölték, hogy egyik fotóssal sem állapodtak meg előzetesen a képekről. Az AP és a CNN ugyanakkor azt írta, hogy az egyik gázai szabadúszó újságíróval már nem dolgozik együtt, miután közös képen szerepelt a Hamász egyik helyi vezetőjével.

A New York Times szerint felelőtlenség az, amit Izrael tesz, ezzel veszélybe sodorja a térségben dolgozó újságírók életét.

Az Újságírók Védelmének Bizottsága (CPJ) nevű szervezet szerint a háború kezdete óta legalább 39 újságíró halt meg, köztük 34 palesztin, négy izraeli és egy libanoni állampolgár.

(BBC)