Varga Judit szerint a kormánynak bevált receptje van a népességfogyás megállítására

demográfia
2023 november 10., 14:31

Magyarországnak van egy bevált, működő receptje a demográfiai kihívásokra, a népességfogyás megállítására - mondta az MTI tudósítása szerint Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke a Normalitás védelme és az együttműködés erősítése az EU többszintű kormányzásában elnevezésű rendezvényen pénteken a Parlamentben.

photo_camera Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Amiket még mondott a politikus a CoR ECR (Európai Konzervatívok és Reformerek csoportja a Régiók Európai Bizottságában) budapesti tanulmányi napjai keretében megrendezett konferencián:

  • a magyar családpolitikai intézkedések nemcsak Európában, de Európán kívül is példaértékűek.
  • "A magyar demográfiai politika, a népességfogyás elleni politika egyértelmű üzenet Európának. Mi nem idegen országokból érkezők betelepítésével, hanem a családok megerősítésével szeretnénk orvosolni ezt a kihívást"
  • a magyar kormány a migrációs folyamatok erősítése helyett a családokat, a gyermekvállalást és az otthonteremtést részesíti előnyben.

Varga Judit említett konkrét számokat is:

  • 2010 óta 27 százalékkal nőtt a termékenységi ráta,
  • a házasságkötések száma megduplázódott,
  • a terhesség-megszakítások száma pedig 40 százalékkal csökkent.
  • Magyarország csak 2022-ben a bruttó hazai termék öt és fél százalékát fordította családtámogatásra.

A termékenységi ráta (vagy a teljes termékenységi arányszám) egy demográfiában használt mutató. Egészen pontosan azt mutatja meg, hogy „ha az adott év termékenységi adatai állandósulnának, akkor egy nő élete folyamán átlagosan hány gyermeknek adna életet”. Ha ennek egy nőre becsült értéke 2,1, akkor az ország népességszáma fenntartható.

link Forrás

A fideszes politikusok kedvenc összehasonlításai alapja, hogy a 2011-es, a világgazdasági válság következtében kialakult mélypontot veszik alapul (1,23) és hasonlítják össze a 2021-es 1,59-cel. Így jön ki a 27 százalékos növekedés. A 2000-es években ez az arány viszonylag stabilan 1,3 volt. Ez kétségtelenül felment 1,5 fölé, de tavaly és az idei első 9 hónapban például már csökkent 1,59-ről 1,52-re. A népességnövekedéshez szükséges 2,1-től pedig még mindig messze van.

A gyerekszületések száma például ismét 90 ezer alá csökkent tavaly, a 88 491 az elmúlt 100 év legalacsonyabb adata. És idén várhatóan ennél is alacsonyabb lesz: január és szeptember között 64 655 gyermek jött világra, 2,4 százalékkal, 1589-cel kevesebb a 2022. január–szeptemberinél.

Varga Judit említette azt is, hogy megduplázódott a házasságok száma. Ez igaz: 2010-ben 35 520 házasságkötés volt, tavaly 63 967. De itt is látható egy csökkenés.

link Forrás

Idén az első 9 hónapban 40 111 pár kötött házasságot, 25 százalékkal, 13 182-vel kevesebb az egy évvel korábbi hasonló időszaknál Ezen a csökkenésen változtathat persze, ha a lakáshitelek ismét felpörögnek, és a kedvezményes kölcsön feltétele lesz a házasságkötés.

Ami pedig a címben lévő mondatra vonatkozik, miszerint a kormánynak bevált receptje van a népességfogyás megállítására. Ezt nem bizonyítják a számok, Még úgy sem, hogy a covid miatt a halálozások száma jelentősen nőtt 2021-ben és 2022-ben.

link Forrás

A halálozások és a gyerekszületések között továbbra is jelentős különbség van. Az év első 9 hónapjában a természetes fogyás 28 945 fő volt.

Hosszabb távon sem tűnik egyelőre megállíthatónak a népességfogyás a KSH prognózisa szerint. Az előreszámítás alapján 2038-ban 9,216 millióan élünk majd itt, nagyjából annyian, mint az 1949-es népszámlálás idején (akkor 9,204 milliót számoltak). A 9 milliós szint alá 2043-ban (ha pontos az előreszámítás) több mint száz év után esik Magyarország népessége: az 1941-es népszámláláson még 9,3 millió főt számláltak.

Arról pedig, hogy hogyan alakul a megyékben a népességfogyás, és tűnt el mínusz 700 000 magyar, mintha ötven év alatt kiürült volna Borsod megye, ebben a cikkben írtunk.