Van egy fertődi család, amelynek több tagja is feltűnik különböző Szijjártó-közeli ügyekben

belföld
2023 november 13., 08:49

A hvg360 mutatja be hosszú cikkében a Fülöp-családot, amelynek több tagja is kötődik Szijjártó Péter külügyminiszterhez. Íme a nevek, akiket érdemes megjegyezni az írásból:

Fülöp Géza - 1957-ben született, Fertőd polgármestere volt 20 éven át. A KDNP-jelöltjeként kezdte, az utolsó ciklusában Fidesz-KDNP-s jelöltként győzött. Az ő négy gyerekéről és azok hozzátartozóiról szól a cikk.

Csikota-Fülöp Zita Mária - Fülöp Géza lánya, Szijjártó-Nagy Szilvia, a külügyminiszter feleségének Interior Design nevű cégének ügyvezetője. A cégnyilvántartás szerinti ügyvezető szakmai múltjáról semmit sem lehet tudni, mégis tavaly már félmilliárdos nyereséget hozott az általa vezetett vállalkozás a tulajdonosoknak. A látványosan nyereséges, összesen 7 főt foglalkoztató cégnek a mai napig se honlapja, se nyilvános portfóliója – írja a hvg360. Ez világviszonylatban is olyan jelentős, amivel tavaly a világ top180 építészeti cég közé, a Building Design+ Construction listájának 169. helyére is fel lehetett volna férni.

Csikota Péter - Zita Mária férje, a Rétespajta Szolgáltató Kft. korábbi résztulajdonosa.

Benkő Judit - Fülöp Géza másik lánya, Csikota-Fülöp Zita Mária testvére. Az említett Rétespajta Szolgáltató Kft. jelenlegi tulajdonosa. Neki is van közös cége Szijjártó feleségével, a Centrum Property Kft. Erről a cégről az Mfor korábban már megírta, hogy egyelőre nem dübörög: tavaly mindössze 3,8 millió forintos forgalom mellett 1,8 millió forintos veszteséggel zártak, viszont a „befektetett pénzügyi eszközök" soron 524,8 millió forint szerepelt. Ez nagy értékű Andrássy úti ingatlanokból adódik.

Benkő Szilárd - Benkő Judit férje, Szijjártó egykori futsalos csapattársa. 2018-ban együtt jachtozott a külügyminiszterrel az adrián. Tavaly decemberben 280 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Külügyminisztérium háttérintézményétől az építőipari cége.

Benkő Szilárd a Lady MRD fedélzetén
photo_camera Benkő Szilárd a Lady MRD fedélzetén Fotó: Németh Dániel/444

Fülöp Viktor Géza - A legidősebb Fülöp-gyerek a családi cég vezetése után külgazdasági attasé lett, majd a minisztérium honlapja szerint nemrég konzul lett Magyarország dél-afrikai, pretoriai nagykövetségének zambiai, lusakai irodájában. Tehát Szijjártó alkalmazta a Külügyminisztériumban.

Fülöp Tamás - A legfiatalabb Fülöp-gyerek. Ő otthon maradt Fertődön, a hvg360 csak vele tudott beszélni a család ügyeiről. Most ő az apja által alapított Fémger Kft. vezetője. Ő az egyetlen, akinek nincs közvetlen, kimutatható kapcsolata a külügyminiszterrel. 2020-ban a cég közel 150 millió forintos EU-s támogatásban részesült, ennek a harmada volt vissza nem térítendő, kétharmada pedig hitel.

Kiemelt videóink