Holtan találták otthonában Mexikó első nyíltan nembináris bíráját

külföld
2023 november 14., 07:11

„Még nem tudjuk, hogy gyilkosság volt-e, vagy valamilyen baleset" – mondta Rosa Icela Rodríguez, Mexikó biztonsági minisztere egy sajtótájékoztatón Jesús Ociel Baena halála kapcsán. Az ország első nyíltan nembináris bíráját és prominens LMBTQ-aktivistáját holtan találták otthonában, Aguascalientes államban. A helyi ügyészség közleményben tudatta, hogy Baena holttestét egy másik személy holttestével együtt találták meg, akit a helyi média Baena partnereként azonosított.

Jesús Ociel Baena a bíróságon.
photo_camera Jesús Ociel Baena a bíróságon. Forrás: El Heraldo de Mexico

Mexikói emberi jogi aktivisták teljes körű vizsgálatot kértek annak kiderítésére, hogy Baena halála összefüggésben állt-e a nemi identitásával. Alejandro Brito, a Letra S LMBTQ+ jogvédő csoport igazgatója szerint Baena a közösségi médiában való láthatósága miatt vált célponttá, és sürgette a hatóságokat, hogy a nyomozás során vegyék figyelembe ezt az összefüggést.

Baena 2022 októberében történelmet írt, amikor az Aguascalientes állami választási bíróságon a szivárványos LMBTQ-zászló előtt esküdött fel. Twitterén rendszeresen posztolt a témában. „Nembináris személy vagyok, nem érdekel, hogy nőnek vagy férfinak tekintsenek. Ez egy identitás. Az enyém, nekem és senki másnak" – írta például júniusban.

link Forrás

Alig néhány héttel a halála előtt Baena megkapta a bíróságtól azt az igazolást, amely nemsemleges névmással „maestre"-ként ismerte el, ami jelentős lépés a spanyolban, amely történelmileg két nemre, férfi és női nemre osztja a nyelvet.

(Guardian)