Öt héttel a Hamász támadása után azonosították Vivian Silver békeaktivista holttestét

külföld
2023 november 14., 07:55

Vivian Silver kanadai-izraeli békeaktivista maradványait a Beri kibucban találták meg, ahol élt, de csak most, közel öt héttel később azonosították. Telefonját korábban Gázában geolokalizálták, így két fia eddig azt hitte, őt is túszul ejtették.

Vivian Silver
photo_camera Vivian Silver

Silver 1974-ben költözött Winnipegből Izraelbe, és hosszú ideig tagja volt a Women Wage Peace és más, a térség békéjéért kampányoló szervezeteknek. Elkötelezett volt a palesztinokkal szembeni izraeli bánásmód elítélésében, harcolt a Gázai övezet 2007 óta tartó blokádja ellen, és gázai gyerekeket vett fel a határon, hogy izraeli kórházakba vigye őket.

Október 7-én a Beri kibuc az egyik legsúlyosabb támadást szenvedte el. A közösség több mint 80 tagját lemészárolták. Silver esetéről ebben a cikkünkben is írtunk. A szekrényben rejtőzött el a terroristák érkezésekor. Fia, Yonatan Ziegen a Channel 4-nek mesélte el, hogy az első percekben még telefonon beszéltek, aztán inkább letették, nehogy meghallják őt. Ezután szöveges üzenetre váltottak, Vivian egy idő után azt írta: bent vannak a házban. A legutolsó üzenetben elbúcsúztak, és azt írták egymásnak, hogy „veled vagyok”.

link Forrás

Korábban arra a kérdésre, hogy mit gondolna most az anyja Gáza bombázásáról, Jonatan fia azt mondta: „Össze lenne törve. Nem lehet helyrehozni csecsemők megölését más csecsemők megölésével. Békére van szükségünk. Ezért dolgozott egész életében.”

(Washington Post)