Ezreket kellett evakuálni Franciaországban az esőzés okozta áradások miatt

katasztrófa
2023 november 15., 13:02

Több ezer embert kellett evakuálni Franciaország északi és keleti részein a sűrű esőzések okozta áradások miatt.

A víz házakat és lakásokat öntött el, utak szakadtak be, a katasztrofális viszonyok miatt iskolákat és közintézményeket kellett bezárni.

A kormány a helyzetre reagálva több száz településen és faluban rendelt el szükségállapotot.

Az agrárminiszter, Marc Fresneau szerdán 50 millió euró azonnali segélyt folyósított az érintett önkormányzatoknak és további 80 milliót azoknak a gazdáknak, akiket a leginkább sújtanak az áradások.

Az országos meteorológiai szolgálat, a Météo France szerint továbbra is nagy a készültség az érintett térségekben, és a következő 24 órában újabb esőzési hullámokra számítanak, főleg az ország keleti részein.

Az ország északi részein, Pas-de-Calais megyében, 50 út vált járhatatlanná. Haute-Savoie megyében az Arve folyó környékén és a Chamonix-völgyben arra kérték a lakosokat, hogy ne hagyják el otthonaikat addig, amíg az árvíz nem tetőzik. Közel 300 lakás maradt áram nélkül és számos utat lezártak, tartva a földcsuszamlásoktól és hegyomlásoktól.

Az északi részeket azért is sújtotta durvábban a katasztrófa, mert ott két nagyobb vihart követett az esőzés, a talaj már korábban megszívta magát vízzel, súlyosbítva a következményeket.

A Rhône folyó mentén élőket is figyelmeztették, Avignontól Marseille-ig, hogy a folyó kiönthet a sűrű esőzések következményeként.

Október 18 és november 12 között 26 napon keresztül napi átlag 21 milliméter eső esett le országszerte, ami 1958 óta a legmagasabb szám. (Guardian)