Az olasz parlament betiltotta a mesterséges húst

élelmiszer
2023 november 16., 20:40

Az Európai Unióban Olaszország az első tagállam, ami nemet mondott az ún. tenyésztett hús és az abból származó készítmények gyártására és forgalmazására a római parlament alsóházában tartott szavazással.

A képviselőház 159 igen, 53 nem szavazattal, 34 tartózkodás mellett elfogadta a Francesco Lollobrigida mezőgazdasági miniszter nevével fémjelzett törvényt.

A laboratóriumban, őssejtből tenyésztett hús betiltását az elsők között a Coldiretti kistermelői szövetség szorgalmazta. A kérdés az utóbbi években komoly politikai vitát eredményezett, és a törvény megszavazása sem volt feszültségmentes.

A voksolás alatt a képviselőház épülete előtt tüntettek a Coldiretti tagjai, és a +Europa nevű párt politikusai Benedetto Della Vedova elnök vezetésével. A +Europa tüntetői azt hirdették, hogy a mesterséges hús ellenzői „a tudatlanságot tenyésztik, a mesterséges hús betiltása tudományellenes és Olaszország-ellenes”.

photo_camera Illusztráció: CRISTINA PEDRAZZINI/SCIENCE PHOT/CPD/Science Photo Library via AFP

A Coldiretti szerint Olaszországban az élelmiszerek a kultúra és a hagyomány szerves részeit képviselik, és a minőségi termékek védelme elsődlegesnek számít.

A szemben álló tüntetők között a Coldiretti elnöke, Ettore Prandini először összeszólalkozott Benedetto Dalla Vedovával, majd lökdösni kezdték egymást. A rendőrség beavatkozása csillapította az indulatokat. (MTI)