Országos razziát tartott szélsőséges iszlamista szervezeteknél a német rendőrség

külföld
2023 november 16., 07:35

Hét német tartományban, 54 épülethez szállt ki csütörtök reggel a német rendőrség. A razzia során szélsőséges iszlamista szervezetek ingatlanjait vizsgálták át, számos telefont, adathordozót és számítógépet lefoglaltak.

Az egyik fő célpont a Hamburgi Iszlamista Centrum (IZH) elnevezésű szervezet volt. A titkosszolgálat már évek óta megfigyelés alatt tartja az IZH-t, amelyet sokan Irán egyik legfontosabb európai propagandaközpontjaként emlegetnek.

Az IZH fokozott megfigyelését már tavaly elrendelte a német kormány, a Hamász október 7-ei terrortámadása után pedig még nagyobb figyelem irányult a szervezetre. A német parlament egyhangúlag javasolta a kormánynak az IZH betiltásának megfontolását.

A szervezet betiltását többek között a legnagyobb ellenzéki párt elnöke, a kereszténydemokrata Friedrich Merz és Hamburg főpolgármestere, a szociáldemokrata Peter Tschentscher is követelte. A razzia bejelentésekor azonban arról beszélt Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter, hogy egyelőre még nem tudják betiltani a szervezetet.

Nancy Faeser
photo_camera Nancy Faeser Fotó: MICHAEL KAPPELER/dpa Picture-Alliance via AFP

Az IZH korábban igazságtalannak minősítette a hatóságok feltételezéseit, és tagadta, hogy az iráni rezsim kiszolgálója lenne. Közleményükben azt írták, az erőszak és a szélsőségesség minden formáját elítélik, és a békés vallásközi párbeszédben hisznek.

(via Spiegel)