Schadl Györgyöt és Gazdit kiengedték, házi őrizetbe kerültek

belföld
2023 november 16., 16:20

Szinte pontosan két évvel a letartóztatása után csütörtökön szabadul a börtönből Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar korábbi elnöke, írja a Hvg.hu. Vele egy időben távozhat a börtönből a Völner-Schadl-botrányban Gazdiként emlegetett R. Róbert, Schadl közeli barátja is.

Ahhoz, hogy valaki kiengedjenek előzetesből, a bírónak úgy kell megítélnie, hogy az érintett nem rejtőzik vagy szökik el, nem készül bűnismétlésre, sem a tanúk befolyásolására. Az ügyvédje szerint ezek mind állnak Schadlra – a bűnelkövetésre már csak azért sem lenne esélyük, mert sem ő, sem Völner Pál egykori államtitkár nincs már pozícióban –, ezért tett arra indítványt, hogy szüntessék meg a Schadllel szembeni kényszerintézkedéseket, vagy legalább kerüljön házi őrizetbe a XI. kerületben. A bíróság végül utóbbi mellett döntött, bár az ügyészség a szabadon engedés elutasítását kérte.

A lap megjegyzi: a korrupciós botrány másodrendű vádlottja, Völner Pál volt igazságügyi államtitkár az elmúlt két évben is szabadlábon volt.

A Völner-Schadl ügy legutóbbi, most kedden tanúmeghallgatásokkal tartott tárgyalásáról ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.