Tizenöt hónapot kellett volna kardiológiára várni, időközben intenzívre került egy szabolcsi beteg

belföld
2023 november 16., 19:35

Hosszú hónapokat kell várniuk a betegeknek Nyíregyháza környékén arra, hogy bejussanak kardiológiai szakrendelésre, írja az Rtl.hu. Van olyan beteg, akinek hiába volt időpontja, az állapota miatt már jóval előtte az intenzív osztályra került.

„Ha én ma valakit beutalok a kardiológiára, akkor az körülbelül 2025 elejére kap időpontot” – nyilatkozta az Rtl-nek dr. Kiss Csaba kótaji háziorvos (a település nagyjából 15 kilométerre van Nyíregyházától). Kiss Csaba egyik páciensének három szívinfarktusa volt. Elnézte az időpontját, az újat 2024 augusztusára kapta, végül egy új beutalóval „csak” nyolc hónapot kell várniuk, januárban mehetnek a kardiológushoz.

A háziorvos egy másik betege azonban a kapott időpont előtt került intenzív osztályra: „kapott kardiológiára beutalót, csak ugye nem jutott el a vizsgálatig”. A beteget az intenzívről azóta kiengedték, de amikor az Rtl kereste, kiderült, hogy ismét kórházban fekszik.

Azt is írják: a Medicina 2000 Járóbeteg szakellátási szövetség idei felmérése szerint országszerte átlagosan csaknem 60 nap a várakozási idő kardiológiai szakrendelésre, miközben ez 2015-ben még 35-36 nap volt. Szerintük ezt részben az okozza, hogy sok orvos választotta munkahelyének a magánellátást.