Se tiszta víz, se oxigén nincs már Gáza legnagyobb kórházában az igazgató beszámolója szerint

külföld
2023 november 17., 06:32

Az izraeli katonák egy alagútaknát találtak az Al-Shifa kórház területén, amit a Hamász harcosai használhattak, közölte a hadsereg csütörtökön. Egy videót is közzétettek, melyen az alagút lejárata látszódik a kórház egy kültéri területén. A Reuters egyelőre nem tudta hitelesíteni a videót, mint írják, a felvételen egy mély gödröt látni, amit beton- és fatörmelék vesz körbe. Hozzáteszik, hogy a területet feláshatták, a háttérben egy buldózer is látszik.

A hadsereg közölte azt is, hogy találtak egy járművet a kórház területén, melyben nagy mennyiségben voltak fegyverek.

photo_camera Fotó: -/AFP

A Hamász csütörtökön ismét közleményben utasította vissza, hogy katonai célokra használnák a kórházat, szerintük ezt csak az izraeliek és az amerikaiak terjesztik. A Fehér Ház sajtószóvivője legutóbb csütörtökön beszélt arról, hogy Washington magabiztos a saját hírszerzőinek értékelésével kapcsolatban arról, hogy milyen tevékenységeket folytatott a Hamász a kórháznál, de ezt nem kívánják jelenleg nyilvánosságra hozni.

A kórház igazgatója, Muhammad Abu Salmiy a BBC beszámolója szerint tragikusnak nevezte a kórházban lévő helyzetet, mert elmondása szerint kifogytak az oxigénből és a vízből is, és a betegek üvöltenek a szomjúságtól. A kórház területén 650 páciens, 500 fős személyzet és 5000 ember tartózkodik, akik közül sokan elvesztették otthonukat.

Az igazgató szerint az izraeli hadsereg felrobbantotta a kórház fő vízvezetékét, és mindenhol fegyveres katonák vannak, így az orvosok sem hagyhatják el az épületeket, nem tudnak kommunikálni a kollégáikkal sem.

Közben a Gázában működő két telekommunikációs cég közölte, hogy minden energiaforrásuk kimerült, nem tudják fenntartani a rendszereket, így jelenleg se a telefonos, se az internetes szolgáltatások nem működnek. Gázába nem nagyon juthat be semmiféle üzemanyag, mivel Izrael szerint azt a Hamász harcászati célokra használná fel.

A palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ-ügynökség, az UNRWA pedig azt közölte, hogy mivel se üzemanyag, se kommunikációs lehetőségek nincsenek Gázán belül, ezért képtelenek a humanitárius segélykonvojokat megszervezni. Az UNRWA főtitkára, Philippe Lazzarini szerint az üzemanyag hiánya miatt hamarosan emberek fognak meghalni Gázában.

A Hamász által elkövetett, több mint 1400 áldozatot követelő terrortámadásra válaszként indított bombázásokban eddig legalább 11500 ember halt meg a gázai egészségügyi hatóságok közlése szerint, közülük több mint 4700-an gyerekek voltak.

Az izraeli vezérkari főnök közben azt közölte, közel állnak ahhoz, hogy a övezet északi részén felszámolják a Hamász katonai infrastruktúráját, és a Reuters szerint vannak már jelei annak, hogy a hadsereg utána Gáza más területeire fókuszál majd: az izraeli hadsereg nemrég négy, délen fekvő településen szórt ki szórólapokat, figyelmeztetve az embereket, hogy távozzanak, pedig korábban éppen erre terelték a palesztinokat a katonai műveletek elől.

Kiemelt videóink