Akkora boltbezárási hullám volt idén Magyarországon, mint még soha

gazdaság
2023 november 18., 13:23

Ez év közepén már csak 103 ezer kiskereskedelmi egység működött Magyarországon, 4500-zal kevesebb, mint fél éve – írja a Portfolio.hu a KSH adatai alapján. Egy normál évben két-háromezer bolt szűnik meg, az idei boltbezárási hullám ennek tehát időarányosan a három-négyszerese. De az is negatív csúcsot jelent, hogy tizenkét hónap alatt, tehát a múlt év közepe óta hétezer üzlet húzta le a rolót véglegesen, ami 7 százalékos bezárási aránynak felel meg.

Mindez egyáltalán nem meglepő annak figyelembe vételével, hogy hogyan alakult idén a kiskereskedelmi forgalom. A statisztikai hivatal ugyanis minden hónapban jelentős visszaesést mért, és bár a nyáron úgy tűnt, hogy enyhül a visszaesés, a szeptemberben több mutató rosszabbul alakult az augusztusinál, sőt, a nem élelmiszerrel kereskedők május óta nem teljesítettek olyan rosszul, mint szeptemberben.

link Forrás

Nemcsak a kereskedők és a bezárt boltokban eddig dolgozók egzisztenciális problémái miatt aggasztó ez a jelenség. A Portfolio.hu szerint ugyanis a boltok számának gyors csökkenése kifejezetten rossz hír, mert mérséklődő versenyt jelez, ami azt eredményezheti, hogy a talpon maradó vállalatok könnyebb helyzetben lesznek, ha az árak meghatározásáról lesz szó – vagyis könnyebben indulhat be újabb áremelési hullám (pláne ha a reálbérek is újra emelkedni kezdenek).