Hegyi-Karabah: az örmények fogolycserét akarnak és további azeri támadásoktól tartanak

háború
2023 november 18., 13:40

Örményország és Azerbajdzsán meg tudott egyezni békeszerződésük alapelveiben – jelentette be Nikol Pasinján örmény miniszterelnök az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) Parlamenti Közgyűlése őszi ülésszakának nyitóünnepségén Jerevánban.

Az örmény miniszterelnök azt mondta, a béke alapelveiről sikerült megállapodni Azerbajdzsánnal, amit az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a közvetítésével sikerült elérni az Ilham Aliyev azeri elnökkel folytatott egyeztetések során Brüsszelben.

De az örmény kormányfő szerint rossz hír, hogy „továbbra is különböző diplomáciai nyelvet beszélünk, és nagyon gyakran nem értjük egymást”. A hosszan tartó konfliktus, a sok ezer áldozat és rab, a gyűlölet légköre és az a gyanú, hogy még a konstruktív kijelentések mögött is rossz szándékot sejtenek, kisebb-nagyobb mértékben mindkét félre igaz – mondta Nikol Pasinján.

Az örmény miniszterelnök felajánlotta Azerbajdzsánnak, hogy paritásos alapon cseréljék ki foglyaikat.

Örmények menekülnek Hegyi-Karabahból 2023. szeptember 28-án.
photo_camera Örmények menekülnek Hegyi-Karabahból szeptember 28-án. Fotó: Siranush Adamyan/AFP

A jereváni fórumon az örmény kormányfő azt is elmondta, hogy Azerbajdzsán egyes lépései azt a benyomást keltik, hogy újabb katonai műveletekre készül Örményország ellen, például „rendkívül gyanúsnak tűnik, hogy hivatalos szinten Azerbajdzsánban az Örmény Köztársaságot Nyugat-Azerbajdzsánnak kezdték hívni, így tanítják az iskolákban és az egyetemeken is”. (MTI)