Menesztették Pomozi Sándor rendőr dandártábornokot, Áder János egykori főtestőrét, akit kémszoftverrel figyeltek meg

POLITIKA
2023 november 18., 08:52
photo_camera Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

Miután nem fogadta el a neki felajánlott alternatív beosztást, Novák Katalin köztársasági elnök február 20-i határifdővel “átszervezésre” hivatkozva megszünteti Pomozi Sándor rendőr dandártábornok hivatásos szolgálati jogviszonyát. Ezzel végképp eldőlt az a rendőrségen belüli hatalmi harc, ami oda vezetett, hogy az akkoriban Áder köztársasági elnök személyi védelméért felelős Pomozit 2019-ben egy közeli munkatársával együtt hónapokig hallgatták le Pegasus kémszoftverrel.

Az Ádert már annak elnöki kinevezése előtt is gyakran kísérő Pomozi annak idején Áder János köztársasági elnök legfontosabb személyi testőre majd a Köztársasági Elnöki Őrség parancsnoka volt. Ádert eredendően a TEK védte a kinevezésétől fogva, de az elnök bizalma 3 évvel később, 2015-ben teljesen megingott a szervezetben, miután rájött arra, hogy az Orbán Viktor magántestőrségeként indult TEK titokban minden programjáról - így a magánjellegűekről is - információkat ad át Orbánnak. Áder egy 2015-ös HVG-s tényfeltáró cikk szerint a miniszterelnökkel beszélgetve jött rá arra, hogy az mindent tud a programjairól és időbeosztásáról.

Az elnöki testőrség ezután szervezetileg kivált a TEK kötelékéből, ahová addig tartozott és megalakult a Köztársasági Elnöki Őrség. De az Orbánhoz közelálló TEK nem hagyta magát, Pomozit kirúgták, az őt elbocsátó Novák Katalint pedig már ismét a szervezet védi.